KulturaVestiZaječar info

U ČAST VELIKANA SRPSKOG GLUMIŠTA večeras otvaranje Zoranovih dana

U zaječarskom teatru večeras u 20 sati počinje 29. Festival “Dani Zorana Radmilovića”.

Već po tradiciji, delegacija glumaca zaječarskog teatra položiće u 18.00 sati cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću, a čast da svojim stihovima najavi otvaranje Zoranovih dana ove godine pripala je pesniku Bratislavu Milanoviću, u bogatom programu koji vodi Adam Puslojić.

Tokom osam festivalskih večeri biće izvedeno 15 pozorišnih predstava u glavnom festivalskom programu i na Festivalu malih pozorišnih formi, kao i bogat prateći program: promocije knjiga, izložba slika, okrugli sto, projekcija filma… Nakon svečanog otvaranja večeras će biti izvedena nagrađivana predstava “Žene iz Troje, prošlogodišnja koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština, Dunav festa i Antika festa. Do sledećeg petka publika će u glavnom programu Festivala u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” biti u prilici da vidi komade: “Ovaj će biti drugačiji” Ateljea 212, “Smederevo 1941.”  Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada , predstavu “1789.” Narodnog pozorišta iz Niša, “Ružni, prljavi, zli” Beogradskog dramskog pozorišta, “Zašto je poludeo gospodin R?”  Jugoslovenskog dramskog pozorišta,”Zločin i kazna” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i praizvedbu predstave zaječarskog pozorišta “Kazabalkan”, koja će biti odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti festival.

Treći festival malih pozorišnih formi otvoriće sutra u 12.00 sati premijera zaječarskog teatra, monodrama Čučuk Stana po tekstu i u režiji Željka Hubača, u tumačenju Nataše Petrović. Od 18.do 21.oktobra publika će imati priliku da vidi nagrađivane monodrame i duodrame.

Dragan Boža Marjanović je režirao i igra DR Felera, a Dragana Jovanović i Bratislava Milić tumače uloge u komadu Nadežda Petrović – autoportret u množini, Ecija Ojdanić iz Kazališta Moruzgva iz Zagreba igra u Vla-vla-vlajland cabaretu, a Monika Romić u predstavi Život je loto.

Pored predstava u dva festivalska programa, publika Dana Zorana Radmilovića videće i ovogodišnju premijeru zaječarskog teatra Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača i Komediju ometenu u razvoju Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

U okviru pratećeg programa, u Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena izložba slika Selene Vicković, vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti inače sestričine Zorana Radmilovića. Biće priređena i promocija knjige “Uspomenar 4 – Zoran 2020” koju je autor Milan Caci Mihailović posvetio Zoranu Radmiloviću.

Tokom Dana Zorana Radmilovića biće predstavljen i roman “Rubikova kocka “Saše Radonjića, promovisana knjiga “Smederevo 1941/stradanje glumaca SNP-a u Smederevu”Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića i prikazan dokumentarni film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, održan okrugli sto “Umetnost kao terapija” na kome će učestvovati Nebojša Bradić i Aleksandar Milosavljević.

Tokom trajanja Festivala biće poštovane mere Kriznog štaba za suzbijanje zaraze Covid-19, kojima je pored ostalog predviđeno da u sali sme biti najviše 150 ljudi, zajedno sa glumcima i tehnikom. Apelujemo na publiku da se pridržava svih mera: nošenja maski, distance, merenja temperature na ulazu i dezinfekcije ruku.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button