BorKulturaVesti

U Boru počinju Dani italijanskog filma

Narodna biblioteka Bor, zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, organizuje Dane italijanskog filma. Projekcije se odvijaju u sali na Informativnom odeljenju biblioteke, a ulaz je besplatan.

U ponedeljak, 16. maja, posetioci će imati priliku da upoznaju Italiju kroz tri kratka dokumentarna filma u kojima se prikazuje kultura ishrane, predeli, gradovi i istorijski kuriozitet. Od 18.00 sati biće prikazan film
1200 kilometara lepote / 1200 km di bellezza (2016); režija: Italo Moskati (Italo Moscati), do 19 sati i 30 minuta ljubitelji sedme umentnosti uživaće u filmu Kada je Italija jela u crno-belom / Quando l’Italia mangiava in bianco e nero (2015); režija Andrea Groplero di Tropenburg (Andrea Gropplero di Troppenburg), dok će u 20.00 sati biti predstavljen film Nije me briga! Fašizam i italijanski jezik / Me ne frego! (2014); režija Vani Gandolfo (Vanni Gandolfo) – dokumentarac o fašističkom pokušaju stvaranja „novog italijanskog“ i brisanju dijalekatskih razlika.

U utorak, u 19.00 sati, biće prezentovan film Tajne tajne / Segreti segreti (1984); režija Đuzepe Bertoluči (Giuseppe Bertolucci). Film prati mladu teroristkinju Lauru, čiji beg posle terorističkog napada u kojem ginu sudija i jedan pripadnik njene grupe povezuje priče i sudbine šest žena, među kojima su majka i sestra poginulog teroriste, Laurina stara dadilja i druge.

Evo i kompletnog programa:

18.maj, 19.00 sati:

Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole (2016); režija Mauro Kaputo (Mauro Caputo) – dokumentarna drama zasnovana na životu i razmišljanjima italijanskog pisca mađarskog porekla Đorđa Presburgera (1937–2017), koji u filmu ima ulogu naratora i koji kroz film preispituje svoja iskustva, svoje ideje o zlu i patnji i odnos vere i sumnje.

19. maj, 19.00 sati:

Leopardi / Il giovane favoloso (2014); režija Mario Martone (Mario Martone) – biografski film o mladosti jednog od najznačajnijih italijanskih i svetskih pisaca, strastvenom fantastu i romantičaru, kratkovekom Đakomu Leopardiju (1798–1837). Film je osvojio 19 nagrada, a bio je nominovan i za Zlatnog lava.

20. maj, 19.00 sati:

To je bio sin / È stato il figlio (2012); režija Danijele Čipri (Daniele Ciprì) – crnohumorna drama snimljena po romanu Roberta Alajma: kada država porodici dilera otpadom isplati pozamašnu sumu zbog toga što je najmlađa ćerka stradala, s tim novcem treba nešto učiniti; da li je mercedes pravi izbor?

23. maj, 19 sati:

Patoov nestanak / La scomparsa di Patò (2010); režija Roko Morteliti (Rocco Mortelliti) – istorijski triler snimljen po istoimenom romanu Andrea Kamilijerija, jednog od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca krimi-romana i tvorca detektiva Montalbana. U filmu se dvojica istražitelja nadmeću u potrazi za Patoom, koji je nestao nakon što je u tradicionalnoj uskršnjoj predstavi Hristovog stradanja odglumio Judu.

24. maj, 18.00 sati:

Verovali smo / Noi credevamo (2010); režija Mario Martone (Mario Martone) – istorijski film o trojici mladića koji se pridružuju pokretu Mlada Italija, čiji su ciljevi bili ujedinjenje Italija i borba protiv austrougarske okupacije. Film je osvojio 13 nagrada, a bio je nominovan i za Zlatnog lava. Inspirisan je stvarnim događajima i istoimenim romanom italijanske spisateljice Ane Banti.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button