KulturaSokobanjaSokobanja lepsa strana SrbijeVesti

Tradicija se nastavlja -Bliži se finale 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“

U Sokobanji su u toku pripreme za 54. Medjunarodni festival „Prva harmonika Sokobanja“

Sokobanja je ovih dana prepuna gostiju. U ovoj banji sada boravi oko 12 i po hiljada domaćih i stranih turista. Osim prelepih šetališta, Ozren, Vrlo-Borići, Lepterija, Sokograd i uživanja u termomineralnim izvorima, posetioci, naročito oni mladji, svakako uživaju i u Akva parku Podina i brojnim zabavno-kulturnim programima Organizacije za turizam i kulturu.

Pored brojnih drugih dešavanja, svakako veliku pažnju turista privlači Medjunarodni festival „Prva harmonika Sokobanja“, odnosno veliko finale jednog od najstarijih festivala u Srbiji, koje će biti održano od 12-14. avgusta, na centralnom gradskom trgu u Sokobanji.

Ljubinko Milenković, direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja, za Informativni portal istočne Srbije-Radio Magnum, otkriva da su očekivanja, kada je reč o ovogodišnjoj “Harmonici”, velika.

“I ove godine očekujemo veliki broj posetilaca u centru Sokobanje i veliko interesovanje, tako da će ovaj festival doživeti ne samo svoju šezdesetu godišnjicu, već će, gotovo sam sigran, doživeti i čitav vek”, kaže Milenković.

Prema njegovim rečima, svaki projekat, pa tako i festival „Prva harmonika Sokobanja“ ima svoju evoluciju, start i sjajne pikove kada je na vrhuncu, ali i pad. Medjutim, kako kaže, poslednjih šest godina interesovanje posetilaca je izuzetno veliko.

“I harmonika je doživela, u vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije kao i u vreme bombardovanja, manji pad. Medjutim, sada je to drugačije. Prošlogodišnji festival pratilo je preko 30 hiljada ljudi na trgu ispred Miloševog konaka, a moram priznati da je i sada interesovanje veliko. Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju ovogodišnji festival je veliki broj kvalitetnih takmičara koji će nastupiti predstojećeg vikenda”, navodi Milenković.

Za titulu Prva harmonika u različitim kategorijama nadmetaće se 31 finalista. Takmičari će pred žirijem nastupiti tokom 13. i 14. avgusta u hotelu „Moravica“, a pobednika prema rečima organizatora očekuje vredna nagrada.

“Pobednik će biti nagradjen od strane glavnog pokrovitelja festivala, opštine Sokobanja, vrlo kvaliletnim instrumentom, harmonikom. To je tradicija na ovom festivalu, što je siguran sam, još jedan motiv više da, pogotovo ove mladje kategorije i mladi harmonikaši, krenu i osvajaju titule tokom svoje karijere pa sve do one glavne, seniorske”, ističe Ljubinko Milenković, direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja.

Takmičari će se nadmetati u izvođenju kompozicija različitih žanrova u kategorijama, petlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori, seniori, duet harmonika za takmičare do 15 i duet harmonika za takmičare preko 15 godina.

Otvaranje revijalnog dela festivala je u petak 12. avgusta u 20 sati na centralnom gradskom trgu ispred Miloševog konaka, kada će nastupiti orekstar Miloša Teofilovića, prošlogodišnjeg pobednika, a nakon toga, prisutne će zabavljati orkestar „Crne mambe“.
Druge večeri od 20 sati počinje nastup finalista mlađih kategorija takmičara i proglašenje pobednika, a nakon toga je koncert pevačice Viki Miljković.

I poslednjeg finalnog dana, 14. avgusta, nastupaju hramonikaši iz starijih takmičarskih kategorija, nakon čega je planirano proglašenje sveukupnog pobednika i dodela priznanja. U revijalnom delu iste večeri na trgu, koncert će održati popularna folk pevačica Milica Pavlović.

 

 

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close