DruštvoVestiZaječar info

SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA: Na kazanu Narodne kuhinje oko 770 Zaječaraca

OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA – UZ OBROK I VOĆE ZA KORISNIKE NARODNE KUHINJE 

Crveni krst Zaječar je i ove godine tradicionalno obeležio 17. oktobar, Svetski dan  borbe protiv siromaštva, pod sloganom ”Delujmo zajedno-zaustavimo siromaštvo osnaživanjem dece, porodice i zajednice”. Povodom toga Crveni krst Zaječar je juče, u saradnji sa Eparhijom timočkom, podelio pojačani obrok u vidu voća svim korisnicima Narodne kuhinje. Pored redovnog obroka korisnici Narodne kuhinje dobili su i jabuke obezbeđene od strane Eparhije timočke.

Na osnovu zaključka Upravnog odbora Crvenog krsta Srbije od 2008. godine u Srbiji se organizuje i sprovodi ,,Mesec solidarnosti’’ u oktobru. U okviru Meseca solidarnosti obeležava se i Svetski dan protiv siromaštva.

-Mi u Crvenom krstu Zaječar sprovodimo program Narodna kuhinja, gde deset artikla koji su potrebni za pripremanje obroka i hleba dobijamo od Crvenog krsta Srbije, a 11 artikla obezbeđuje Gradska uprava Zaječara. Ove godine je predviđeno osam miliona 159 hiljada dinara za potrebe rada Narodne kuhinje od strane Gradske uprave u Zaječaru, za pripremanje obroka za 770 korisnika kako u gradu tako i u okolnim selima. 305 korisnika je u 34 okolna sela i mi distribuciju i pripremu hrane vršimo šest dana u nedelji, od ponedeljka do subote. Svi korisnici dobijaju po pola litre kuvanog obroka i lepinju od 300 grama. Kako vršimo distribuciju hrane po okolnim selima znamo da su tamo pretežno staračka domaćinstva, čak 90 odsto, mi sprovodimo razne programe koji se odnose baš na brigu o tim staračkim domaćinstvima. I eto povodom ,,Meseca solidarnosti’’ i ovog dana mi smo sa Eparhijom Timočkom, sa kojom smo u ranijem periodu vršili distribuciju kolača korisnicima Narodne kuhinje, sada podelili 120 kilograma jabuka, kazala je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta.

Timočka Eparhija sa Crvenim krstom ima odličnu saradnju.

-Sarađujemo na mnogim projektima, a počeli smo zajedničkom organizacijom akcija dobrovoljnih davanja krvi. Potom se to proširilo i na druge aktivnosti. I to je uvek odična saradnja. U ovoj godini, maja meseca, smo imali zajedničku akciju davalaštva, a ponovo ćemo to realizovati 23. oktobra. I za ovu današnju akciju smo se odmah odazvali na poziv Crvenog krsta, da podržimo Crveni krst i da obradujemo ljude koji su korisnici Narodne kuhinje, istakao je đakon Uroš Pamučar, na dužnosti sekretara Eparhijskog Upravnog odbora.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close