DruštvoZaječar info

Svetska nedelja dojenja pod sloganom – “PODRŽI DOJENJE – ZA ZDRAVIJU PLANETU”

Svetska nedelja dojenja, obeležava se svake godine u više od 170 zemalja sveta, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Ove godine obeležiće se pod sloganom “Podrži dojenje-za zdraviju planetu” koji nam ukazuje na važnost dojenja u očuvanju životne sredine kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je osnovna hrana tokom cele prve godine života, a sa dojenjem treba nastaviti i do navršene druge godine.
Postoje mnogobrojne prednosti kako za novorođenče, majku, tako i za očuvanje planete.
Prednosti dojenja za novorođenče su brojne: dojenje mu omogućava pravilan rast i razvoj, razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, pruža mu zaštitu od mnogih bolesti i infekcija i smanjuje rizik od pojave alergija. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se dojenjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću.
Dojenje pruža prednosti i majkama, a one su sledeće: pomaže u uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, doprinosi normalizaciji telesne mase, smanjuje rizik od pojave anemije, osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojki i jajnika i smanjuje rizik od postporođajne depresije.


Način na koji se bebe hrane utiče i na očuvanje naše planete. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.
Sa druge strane, proizvodnja i potrošnja adaptiranih mlečnih formula ima negativan uticaj na životnu sredinu. Korišćenje adaptiranih mlečnih formula utiče na životnu sredinu i klimu zbog načina proizvodnje, pakovanja, distribucije i načina pripreme.Ovi procesi kao i kod većine proizvodnje hrane, zahtevaju energiju. Odpad je još jedan faktor koji treba razmotriti jer ostavlja ekološki trag. Plastični, aluminijumski i papirni otpad često završi u okeanima, dok će metalne limenke, ako se ne recikliraju, verovatno završiti na deponijama.
Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spašavanje života dece i poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinca i nacije.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button