DruštvoZaječar info

KOVID DEMOKRATIJA PROTIV KOVID DIKTATURE

Ili, na početku ove pouke o zdravlju bilo bi bolje pitanje: Šta je najefikasnije u borbi sa pomenutim korona virusom? Od pojave pandemije KOVID 19 pa do današnjeg dana, svet traga za najefikasnijim pristupom i sredstvom koje bi sprečilo dalje širenje opasne pandemije, saglašavajući se, i moru nesaglasnosti i kontroverzi o KOVIDU 19, da je vakcina jedini izlaz iz ćorsokaka i bezizlaza čovečanstva. Mi smo tragali za “srpskim modelom” borbe sa KOVIDOM 19. AB i AV uz povike ” Pobedićemo” i “Živela Srbija” pokazali su brojne nedostatke takvog dilatenatskog pristupa nametnutog od Kriznom štabu i našli se u plamenu epidemije koji se ne stišava. U takvoj situaciji pojavila se spasavajuća vest: Kinezi i Rusi pronašli vakcinu protiv KOVID 19 i uskoro počinju sa masovnim vakcinacijama! Predsednik je nedavno obećao da ćemo među privima dobiti vakcinu i spasiti živote stanovnika u Srbiji.

Ali, vakcina protiv KOVID 19 nije česmovača, koju ne treba piti ako na česmi nije okačeno obaveštenje da se voda redovno kontroliše i hloriše, te da se može upotrebljavati za piće ili, da nije za piće. Imajući u vidu činjenicu da su u nekim selima takvu vodu i dalje ljudi pili, jer su polazili od iskustava svojih predaka koji nisu kontrolisali zdravstvenu ispravnost vode iz svojih česama pa su bili zdravi i čili, ništa im nije falilo i živeli po 90 godina. I da je česmovača, opet bi bilo upitno da li se može vakcina koristiti bez ozbiljne provere njene zdravstvene ispravnosti. Ko će sada odrediti koja je to isntitucija i stručnjaci koji će staviti svoj potpis da je vakcina zdavstveno-bezbedna i da će biti od koristi u borbi protiv KOVIDA 19, ili će biti štetna po ljudsko zdravlje, a samim tim neupotrebljiva: i koja od pomenutih ili nekih drugih vakcina protiv KOVIDA 19 će ispuniti željeni kvalitet?

Postoji opasnost da se baš na tom putu traženja kvalitetne vakcine i opredeljivanja da se vakcina koristi u borbi protiv virusa KOVID 19 sukobe kovid diktatura i kovid demokratija. Ruski predsednik, koga ceo svet proglašava diktatorom, baci rukavicu u lice svima koji to čine, izjavivši da će se vakcinom u Rusiji vakcinisati oni koji to žele dobrovoljno da učine. Kinezi kažu da se u njihovoj zemlji svi moraju vakcinisati. Sada je red na Srbiju. Ako stalno traži mogućnost i priliku da bude među prvima u svemu, pa i da će među prvima dobiti spasonosnu vakcinu i zaustaviti epidemiju, moći će to da učini.

U štampi (3. avgust) pojavile su se, ne po prvi put, članci protivu primanja vakcine, kao novi fenomen u vezi sa epidemijom KOVID 19, suprotstavljenosti kovid demokratije koroni doktature. Ustvari, tokom celog toka epidemije, u Srbiji, je postojao stalni sukob kovid diktaturte i kovod demokratije, ali pod maskama i u rukavicama. Istina, kovid diktatura je nosila maske i koristila rukavice kada je ona to propisivala i uvek pobeđivala. Da li je sada, sa najavom vakcine došao trenutak za borbu bez maski i rukavica, i za pobedu kovid demokratije?

Verovatno će ta borba započeti i u Narodnoj skupštini, gde će se poslanici suočiti sa davanjem podrške upotrebi vakcine ili biti protiv jedinog efikasnog rešenja protiv diktature nepredvidivog korona virusa.

Ovo je tužna priča o KOVIDU 19. Tužnija utoliko što od odluke da li ćemo primiti, što je moguće pre vakcinu protiv korona virusa, zavise najvrednije stvari u životu čoveka – život i zdravlje. Ili, ćemo se proglasiti demokratskom zemljom u kojoj svako ima pravo na izbor u životu pa čak i da sam izabere svoju zdravstvenu sudbinu. U susret takvoj odluci, opet pojedinca sa izmišljenom dilemom, pojedincu će se svaliti na pleća veliki teret odgovrnosti za sudbinu sopstvenog života i zdravlja i života i zdravlja svoje porodice.

Odluka šta ćemo učiniti zasniva se na NAŠEM ODNOSU PREMA ŽIVOTU I ZDRAVLJU, BOLESTI I SMRTI, NA NAUČNOJ PROCENI O KVALITETU VAKCINE I ŠTA JE KORISNIJE ZA POJEDINCA, PORODICU, POTOMSTVO I CEO NAROD: da prime vakcinu ili da se prepuste sudbini i riziku da obole – po onoj narodnoj “NEMA SMRTI BEZ SUĐENA DANA”.

U Rajcu, 3.avgusta 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button