DruštvoKulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

SVE TRAŽENIJI GRNČARSKI PROIZVODI IZ MAJSTORSKE RADIONICE ZAJEČARCA BORKA ĐORĐEVIĆA

POSAO TEŽAK ALI KREATIVAN

Da potreba za grnčarskim proizvodima nije prestala uverili smo se u majstorskoj radionici Zaječarca Borka Đorđevića, u naselju Višnjar, kod stare Belgijske pruge. Borko se ovim poslom bavi više od 20 godina. Krenuo je, kaže, stopama svog oca, koji je radio u fabrici porcelana pa je svojim zanatom počeo da se bavi i kod kuće. U ovom poslu pomažu mu otac i supruga, a pored njih angažovana su i tri radnika. Dok su deca bila u Zaječaru pomagala su. Sada žive u Beogradu i ne planiraju da nastave očev zanat, ali kako Borko kaže, nikad se ne zna, jer se sve teže živi. Radnici nedostaju, ali neće svako da se bavi ovim poslom, za koji je, da bi se savladao, potrebno pet, šest meseci, pa i više. 

Grnčarski proizvodi postali su sve traženiji, a najzainteresovaniji su etno restorani kojih je širom Srbije sve više. Tradicionana domaća jela pripremljena i servirana u grnčariji su i ukusnija i zdravija.

Borko je prvo počeo da izrađuje ukrasni program, ćupove, vaze, ramove za slike, figure, svećnjake…

„To je išlo super i odjednom je sve stalo. Onda sam počeo da proizvodim upotrebnu keramiku i to radim desetak godina. Ranije je bilo lakše plasirati proizvode, jer nije bilo ovolike konkurencije. Danas to ide teže, tržište je otvoreno, Kinezi su preplavilli čitav svet svojom robom, a mnogo toga se izrađuje i od plastike koja je baš jeftina. Keramika ne može da košta jeftino. Ali, svaka roba ima kupca. Danas moje proizvode plasiram širom Srbije, osim u timočkom kraju, jer su ovde ljudi finansijski slabiji“, kaže Borko i dodaje:

„Moji proizvodi nalaze se u restoranima na Zlatiboru, u Sokobanji, Vrnjačkoj banji, u pojedinim velikim trgovinskim lancima… Ima ih i po malim prodavnicama, galerijskim radnjama. Komplet opremam restorane posuđem, tanjirima, činijama, đuvečarama… Ukrasni program sam smanjio. Od proizvoda sada najbolje idu kadionice i tavčići koje radim u pet veličina, đuvečare, prodaju se i svećnjaci u obliku kućice“.

Za proizvode ima interesovanja. Posao je težak, ali od njega može da se živi.

„Ne mogu da kažem da posao nije ispaltiv, iako cene nisam odavno podizao, sigurno pet, šest godina, zbog konkurencije na tržištu. A cene repromaterijala skaču, struja poskupljuje, modelar mi pravi kalupe koje plaćam… Posao je težak“, dodaje Borko.

Za izradu grnčarskih proizvoda, objašnjava Borko, prvo treba pripremiti zemlju, grnčarsku glinu.

„Ranije sam je nabavljao kod Šapca, sad kod Lazarevca i ovde iz okolnih mesta u timočkom kraju. Najviše je ima na mestima gde su nekada bile ciglane, u Štubiku, Šarkamenu, Metrišu… Za izradu ovog proizvoda osim zemlje koristim i kvarc, kao i razne elektrolite. Sve se to u bubnju melje jedno dva dana“, objašnjava Borko.

Kada smesa postane tečna, kao jogurt, naliva se u kalupe, kasnije vadi i suši, dekoriše, ide na glaziranje i u peć. To je ceo postupak. Ceo proces, da bi se dobio krajnji proizvod, traje od 10 do 15 dana.

„Sve zavisi od uslova, leti ide brže. Najteže je praviti krupne stvari, đuvečare sa poklopcima, tanjire i slično“, kaže Borko.

Dodaje i da su jela najukusnija u ovim posudama i da se hrana u njegovom domaćinstvu priprema stalno u zemljanim posudama.

Ističe da mnogi nisu upućeni kako pripremati jelo u ovakvim posudama.

„Zemlja ne trpi nagle šokove, toplo, hladno.  Ne smete hladnu posudu da stavite u vrelu rernu i obrnuto. Kad izvadite iz rerne ne smete posudu staviti na pločice. Ako se kuva jelo, ringlu treba podešavati od jedinice, ističe on. 

Ovaj posao, kaže Borko, nije lak, i treba ga voleti.

„Kad vidiš  rezutat svoga rada, imaš volju da radiš. Ovo je zanimljiv i kreativan posao, uživam u pravljenju šara. A i stalno uvodim neke nove artikle. Pratim potrebe tržišta iako nema pravila. Jedne godine se traži više jedan proizvod naredne drugi, navodi Borko i dodaje da mu je najviše žao što nije naučio izradu na ručnom točku.

,,To je zanat koji mnogo vredi“, ističe on. 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button