VestiZaječar info

Suzana Perić u zaječarskom Oblutku: RAZLIČITOST NE TREBA ZAOBIĆI, TREBA JE POSMATRATI KAO LEPOTU

U okviru projekta pod nazivom “Deca pomažu deci”, koji sprovodi modni atelje Suzane Perić, danas je u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Oblutak”, organizovana kreativna radionica i druženje za pamćenje. Cilj ovog projeka, koji se realizuje širom Srbije, je promocija inkuzije i različitosti.

Kao odraz želje da se podigne društvena svest o neprocenjivoj vrednosti svih naših različitosti, proslavljena dizajnerka Suzana Perić je pre više od dve godine započela projekat “Deca pomažu deci”. Koliko je projekat značajan i koliko je opravdao svoj cilj, pokazuje i slika koja je iz Zaječara, danas poslata širom sveta.  Osmeh, igra, radost, druženje, međusobna ljubav i širenje pozitivne energije na društvenim mrežama…prema svemu sudeći, cilj je uspešno postignut.

“Cilj je da se što više širi svest o različitostima koje ne treba da zaobiđemo, da prenesemo novim generacijama svest o tome da se svi druže, da ne vidimo te različitosti, jer svi imamo ogromno srce, samo treba da se probije. Deca reaguju super, ta energija i ljubav koja se među nama rodi ostaje zauvek. Imamo dosta dece koje smo promovisali, koja imaju dosta talenata, od pevača do devojke koja pleše hip-hop za koju su mislili da neće preživeti, a ona je danas prvakinja u hip hopu. Dosta dece se promoviše i izbori za svoja prava, kroz ove kreativne radionice. Moje atelje je pokrenulo sve to pre 2,5 godine i od tada obilazimo škole, bolnice, ustanove, sa ciljem da se družimo sa decom, širimo pozitivnu energiju. Sve su to radionice u kojima pravimo ramove, slike, kape, raznorazne predmete”, istakla je Suzana Perić, modna kreatorka koja je nedavno oduševila sve na Milano fashion weeku, gde je od Internacionalne italijanske komore mode, dobila priznanje za najbolji internacionalni dizajn.

Prema rečima Ane Petković, direktorke Ustanove “Oblutak”, kreativna radionica i druženje sa proslavljenom kreatorkom kakva je Suzana Perić, je od velikog značaja za decu koja borave u Ustanovi, pre svega jer se na taj način osećaju da nisu zapostavljeni, da nisu zaboravljeni, već da su uključeni u sve aktivnosti društvene zajednice.

“Uoči Dečije nedelje koja se tradicionalno obeležava prve nedelje oktobra, kao bi se skrenula pažnja na prava i potrebe dece, imamo zadovoljstvo da Grad Zaječar bude jedan od gradova u Srbiji u kojoj će se održati kreativna radionica, koja ima društveno-odgovorni karakter. Cilj ovakvih aktivnosti je podizanje društvene svesti, nivoa funkcionalnosti kvaliteta života osoba sa invaliditetom ali i senzibilizacija javnosti za potrebe ove populacije. Kroz kreativan rad, deca razvijaju svoje motoričke sposobnosti, organizacione, ali i kreativne. Zbog toga se zahvaljujem celom timu Suzane Perić koja je pružila priliku da se Grad pokaže kao društveno odgovoran”, rekla je Petković.

Grad Zaječar je podržao jednu ovakvu aktivnost sa ciljem da da pozitivan primer i ostalim gradovima u Srbiji, da se uključe u realizaciju jednog ovakvog projekta.

“Kreativna radionica je primer dobre prakse, kako marginalizovane grupe treba da se uključe u društvo, i kako svi mi kao zajednica smo odgovorni da ih uključujemo u svakodnevne aktivnosti kako bi oni bili vidljivi, jer su oni važan deo naše zajednice”, rekla je Marija Marković, član Gradskog veća.

Projekat “Deca pomažu deci” koji modni atelje „Suzana Perić“ sprovodi u mnogim gradovima Srbije, realizuje se u saradnji sa Udruženjem građana Centar za aktivizam u Beogradu.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close