VestiZaječar info

Sutra se navršava 36 godina od smrti Zorana Radmilovića

Sutra se navršava 36 godina od smrti velikana našeg glumišta Zorana Radmilovića. Tim povodom glumci zaječarskog teatra će u 11.00 sati odati poštu glumčini Radmiloviću i položiti cveće na njegov spomenik, kao što to čine svake godine, od 2008. kada je spomenik podignut.

U zaječarskom teatru se sa velikom pažnjom i ljubavlju već decenijama neguje uspomena na majstora glume Zorana Radmilovića, rođenog u Zaječaru 11. maja 1933. godine.

Zoran je završio zaječarsku gimnaziju i bio član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine, Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je izvedena do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je 1992. godine doneta odluka da se u Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio kako treba. Ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, pozorište takođe, a pre 13 godina u blizini pozorišta podignut mu je doličan spomenik.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button