HronikaMajdanpekVesti

SUKOB AKTIVISTA I KINESKIH DRŽAVLJANA NA STARICI: Policija postupala po tri prijavlјena događaja na planini Starica

Foto: Ilustracija

Pripadnici Policijske uprave u Boru, odmah po prijavi jedne aktivistkinje kampa na planini Starica da su ih napali radnici „Ziđina“, inače kineski državlјani, a potom i prijave radnika ove kompanije da aktivisti kamenuju njihovu opremu za izvođenje radova, izašli su na lice mesta.

Dvojica aktivista izjavila su policiji da su, iako su se prethodno dogovorili da će radne mašine biti sklonjene i da će se radovi obustaviti, videli mašine na putu i prišli kineskim državlјanima čija lica nisu mogli da vide zbog zaštitnih maski. Kako su naveli, najpre je došlo do verbalne rasprave, tokom koje ih je između 20 i 30 kineskih državlјana okružilo, nakon čega su ih trojica fizički napala, povredila i potom pobegla. Takođe, patroli su rekli i da je jedan kineski državlјanin stao ispred fotoreportera, uhvatio i počeo da mu gura fotoaparat, govoreći mu da ne snima.

Aktivisti su upućeni da se jave u Dom zdravlјa u Majdanpeku kako bi im lekari utvrdili stepen povreda.

Takođe, jedan od zaposlenih u rudniku policiji je rekao da, iako su aktivisti bacali kamenice na njihovu opremu, ona nije oštećena.

Tri sata kasnije, patroli su se ponovo obratili aktivisti i prijavili da su im radnici rudnika na putu do kampa istovarili zemlјu i kamenje, kako ne bi mogli da prođu automobilima.

Zaposleni u rudniku su ovo potvrdili policiji i izjavili da su takvu odluku doneli da bi sprečili aktiviste da dolaze u krug rudnika i zaštitili svoju imovinu.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu koje je naložilo da se, u prvom slučaju, identifikuju svi akteri događaja, da se prikupe obaveštenja kako od njih tako i od svedoka, da se utvrdi stepen povreda dvojice aktivista i da se potom ponovo konsultuju sa tužilaštvom, kao i da što se tiče drugog i trećeg slučaja zasad nema elemenata krivičnog dela, a ukoliko bude novih saznanja da se ponovo obrate tužilaštvu.

Policija intenzivno radi na rasvetlјavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, kao i na identifikaciji kineskih državlјana za koje su aktivisti rekli da su ih povredili.

Prikaži više

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button