BoljevacKnjaževacSokobanjaVestiZaječar info

STIŽE MERKANTILNI KUKURUZ za 419 poljoprivrednih proizvođača na području Zaječarskog okruga

Kako je već ranije najavljeno, 15.000 tona merkantilnog kukuruza iz robnih rezervi biće podeljeno individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su se prijavili za pomoć države i ispunili određene uslove. Na području Zaječarskog-upravnog okruga 419 poljoprivrednih proizvođača dobiće 742.800 kilograma merkantilnog kukuruza.

Prema rečima nadležnih, odlukom Vlade Republike Srbije, svaki proizvođač će dobiti po 240 kilograma merkantilnog kukuruza po jednoj mlečnoj kravi.

„Humana akcija države – pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pre svega uzgajivačima mlečnih krava, koja je otpočela još 13. oktobra raspisivanjem konkursa, polako ulazi u svoju drugu fazu. Poljoprivredni proizvođači su aplicirali, napravljeni su i spiskovi, a određena su i distributivna mesta odakle će se preuzimati merkantilni kukuruz. Ono što je ostalo je da lokalne samouprave odrade svoj deo posla kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima da opredele sredstva, sprovedu javne nabavke, organizuju prevoz i obave distribuciju kukuruza. Kada je u pitanju Zaječarski-upravni okrug 419 poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove (oko 1.070 mlečnih krava) dobiće 742.800 kilograma kukuruza. Određena su distributivna mesta, a kada su u pitanju Zaječar, Boljevac, Knjaževac i Sokobanja, distributivna mesta će biti u okolini Šapca, tačnije u Petlovači i Platičevu“, rekao je načelnik Zaječarskog-upravnog okruga Vladan Paunović.

Prema rečima Slavice Dželatović, direktorke Poljoprivredno-stručne službe „Agroznanje“ Zaječar, u toku naredne nedelje biće organizovana podela potvrda poljoprivrednim proizvođačima.

„To je uslov za preuzimanje merkantilnog kukuruza i skladištenja. O vremenu i načinu distribucije proizvođači će biti obavešteni. Pozvaćemo ih da preuzmu svoje potvrde i obavestićemo ih o načinu preuzimanja kukuruza“, istakla je Dželatović.

Poljoprivredno-savetodavna stručna služba „Poljoservis“ Knjaževac je u pripremama i pisanju potvrda za poljoprivredne proizvođače koji su na spisku i ispunili su uslove za dobijanje merkantilnog kukuruza.

„U lokalnim samoupravama koje mi pokrivamo – Knjaževac i Sokobanja, već su postignuti dogovori sa čelnicama lokalnih samouprava oko pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Opštine Knjaževac i Sokobanja imaju oko 250 tona za podelu poljoprivrednim proizvođačima. Naša služba je dobila Platičevo kao mesto preuzimanja kukuruza, jeste to daleko, dislocirano je, ali u saradnji sa lokalnim samoupravama mi ćemo to brzo i kvalitetno uraditi. Mi kao služba ćemo od ponedeljka imati svoju kancelariju i u Sokobanji gde će poljoprivredni proizvođači moći da dobiju korisne informacije“, rekao je Dragan Kolčić, direktor „Poljoservisa“.

I iz sokobanjske lokalne samouprave stiže potvrda je sve spremno za distribuciju merkantilnog kukuruza poljoprivrednim proizvođačima.

„Ova pomoć države znači mnogo za poljoprivredne porizvođače. Mi smo se na ovom sastanaku dogovorili kako opštine i gradovi da izađu u susret poljoprivrednim proizvođačima, pre svega se to odnosi na transport, kako se ne bi proizvođači mučili oko prevoza“ rekao je Vladimir Milovanović, zamenik predsednika Opštine Sokobanja, na sastanku koji je danas organizovan u Zaječarskom-upravnom okrugu.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button