KnjaževacSportVesti

SRPSKI KOŠARKAŠI U KOLICIMA NA PRIPREMAMA U KNJAŽEVCU! Idu po medalje na Evropsko prvenstvo, držimo im palčeve!

U Knjaževcu je od 13. do 26. jula zbog priprema boravila reprezentacija Srbije u košarci u kolicima. Prvi deo priprema bio je u Beogradu, a kondicioni deo je trajao pet dana u Zavodu za sport i sportsku medicinu. Ovu ekipu od 29. jula do 4. avgusta očekuje nastup na Evropskom prvenstvu C divizije u Sofiji u Bugarskoj. Očekuju ih dve jake utakmice, sa Grcima i Ircima. Pored ekipe iz Srbije i ekipe domaćina iz Bugarske takmičiće se i timovi iz Grčke, Mađarske, Češke, Irske i Portugala. Srpska ekipa je optimistična, a uslovi za pripreme u Knjaževcu su, kako kažu, odlični.

Savez košarkaša u kolicima Srbije na čelu sa Vladimirom Kuzmanovićem, našim proslavljenim košarkašom, su napravili saradnju sa opštinom Knjaževac pa je opština i donator više od polovine sredstava za pripreme u Knjaževcu.

“Savez već duže vreme radi na popularizaciji ovog sporta. Od skoro su se pojavila još dva nova kluba, jedan u Nišu koji je formiran 2017. godine ali je od ove godine počeo da funkcioniše jer je sve jako skupo, najviše kolica. Drugi klub koji se pojavio ove godine je klub Despot iz Beograda. Promovišemo ovaj sport kako bi se javilo što više osoba sa invaliditetom i kako bi napravili našu ligu. Ovaj sport je jedan od najperspektivnijih i najpopularnijih u svetu kod ovakvih osoba. U Srbiji ima četiri ovakva kluba, dok ih je u Bosni 12, u Hrvatskoj ih takođe ima više nego kod nas. Na dosadašnjim takmičenjima nismo imali neke velike uspehe, ali očekujemo da će se to promeniti. Košarka u kolicima u Srbiji postoji od 2004. godine, a imajući u vidu da je ovo jako skup sport i da je
manje promovisan sad se radi na tome”, rekao nam je Miljan Hadžović, pomoćnik selektora, trener KKK Nais iz Niša za kolica i doktorant na Fizičkom fakultetu u Nišu. On je izrazio zadovoljstvo zbog drugog dela priprema u Knjaževcu i gostoprimstva koje im je ukazano.

Srpska reprezentacija očekuje dobar plasman na ovom takmičenju u Bugarskoj. “Trudićemo se da napravimo najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji ove košarke, a to je da se plasiramo u B diviziju, jer se sad nalazimo u C diviziji. Da bi ušli u B diviziju potrebno je da uđemo u finale, gde idu dve ekipe od sedam. Mi se nalazimo u grupi od 3 reprezentacije – Srbija, Grčka i Irska. U drugoj grupi su Češka, Bugarska, Mađarska i Portugal. U našoj ekipi su uglavnom igrači iz inostranih klubova, četiri iz Grčke, dva iz kluba sa Rodosa, iz Nemačke…Naš selektor je Srbin iz Slovenije, rodom Bosanac, koji je i igrač i selektor. Ove godine imamo malo jaču ekipu i vredno smo radili pa se nadamo uspehu”, dodao je Hadžović.
Svaki od košarkaša dobiće svoju ocenu u odnosu na vrstu i stepen invaliditeta, spretnost u vožnji loptom i baratanje sa kolicima. Da bi se jedan igrač klasifikovao mora da ode na Evropsko prvenstvo, a u reprezentaciji Srbije ih je dvojica koji nisu klasifikovani i koji prvi put nastupaju. Ono što je interesantno je da se teren i visina koševa ne razlikuju pa se trenira na klasičnim terenima. I broj igrača je isti. Razlika je samo u tome što se u klasičnoj košarci vodi lopta
konstantno, a oni smeju samo dva puta da gurnu kolica. Može se čak reći i da je veća koordinacija potrebna za košarku u kolicima, jer treba voziti kolica ali i paziti na loptu, ponekad šutirati u pokretu. Kolica koja su izuzetno skupa se prave po njihovim dimenzijama, a košarkaši su vezani.
Hadžović ističe da je zanimljivo raditi sa ovakvim ljudima. “Oni se ne razlikuju od ostalih ljudi samo što sve rade na neki drugačiji način. Oni vredno rade a mi smo tu da im damo sa košarkaške strane neke savete. Neki od njih se i po deset godina bave košarkom, neki su tu godinu dve, ali je druženje vrhunsko i sa njima nikada nije dosadno”, dodaje pomoćnik selektora.

Na drugi deo priprema u Knjaževac je došlo ukupno njih 17 – 14 košarkaša koji ulaze u borbu za najboljih 12 koji će otići na Evropsko prvenstvo, dva pomoćna trenera – Hadžović što se tiče tehnike i Anja Lazić, student završne godine sa niškog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i selektor Slobodan Banjac koji je i igrač.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close