VestiZaječar info

SREĆNA SLAVA, danas je Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku posle Hrista za vreme cara Maksimilijana. Zbog zaštite i nesebične pomoći koju je pružao hrišćanima, hristoborni car Maksimilijan, baci Dimitrija u tamnicu i pošto ne uspe da ga odvrati od vere, naredi da ga vojnici probodu sa devet kopalja. Iz njegovog tela poteče celebno miro, čudesan lek koji izleči mnoge bolesne. U poznija vremena, car Justinijan, požele da premesti mošti ovog svetitelja u Carigrad, ali kad dodirnuše kovčeg odjeknu odlučan glas: „Stanite, ne dirajte!“. Tako zaštitnik grada Soluna, ostade u samom gradu, pa mu mošti i danas obilaze nevoljnici tražeći leka bolestima ili mira svojim nemirima. Kažu da se njegovim čudima broja ne zna. Svuda se poštuje kao veliki svetac. Rusi su uzeli svetog Dimitrija za pokrovitelja i čuvara Sibira koji je pripojen carskoj Rusiji 1581. godine.

Mnoga su predanja sačuvana o njegovim delima. Po jednom, u ratovima, kao vojvoda, ubio je 99 ljudi, a stotog u miru, ali mu to poslednje ubistvo nije uzeto za greh, jer je uzeo nesretnika koji je trčao za svatovima da urekne mladence. Drugo predanje govori o zaštiti prezrene i odbačene majke od rođene dece, i pretvaranju sinova i snaha u kamene kipove. U trećem predanju, pretvorio je babu u zlatnog goluba, kad je njeno unuče preplakalo tri dana i tri noći za njom. Četvrto predanje odnosi se na pohlepnog i nadobudnog skorojevića – bogataša. koji ne htede ništa da podeli sirotinji u vreme velike gladi, pa Dimitrije posla hiljadu miševa, koji preko noći uništiše bogataško blago.

Za Mitrovdan i Đurđevdan u narodu kažu da su „glave od kuće“. Tog dana se ne izlazi iz kuće i ne primaju gosti, izuzev onih koji slave. To su ostaci verovanja, iz vremena kada su ovo bili novogodišnji dani.

Sa Mitrovdanom počinje zimski period. Zato su se mnoge službe po selu ugovarale od Đurđevdana do Mitrovdana i obrnuto. U Metohiji, po srpskim kućama pripremaju mrsna jela ali kuvaju i kukuruz i tikve, peku kolače, pa po mlađima šalju komšijama. Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koji domaćin pogodi sa dunđerima ili zidarima, pre Đurđevdana. Do Mitrovdana se jede sveže spremljeno meso, a od Mitrovdana do Đurđevdana jede se meso koje se suši u toku jeseni.

Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da prespava kod svoje kuće a žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti i čitava zima.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close