KulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

„SPOMENART“ OBELEŽIO DVE DECENIJE POSTOJANJA

Na skroman ali simboličan način, Udruženje „SpomenarT“ u Zaječaru, u okviru kog funkcioniše i Klub antikvara i kolekcionara, danas je obeležilo 20 godina svog postojanja, a ono čime članovi tog kluba mogu da se pohvale, na ovaj za njih značajan praznik, su nastupi na brojnim kulturnim događajima, organizacija umetničkih radionica, ali i to da su uspeli da ljubav prema kolekcionarstvu neguju svih ovih godina, da je dosta značajnih i dragocenih predmeta u njihovoj bogatoj kolekciji.

Ispred prostorije ovog udruženja, kod turske vodenice u Zaječaru, Boban Valović, prvi čovek Spomenarta i predsednik zaječarskog Kluba antikvara i kolekcionara se sa setom priseća prošlih dana, koji se u mnogome razlikuju od sadašnjeg vremena.

„Na današnji dan, pre 20 godina, u ovom ambijentu osnovan je SpomenarT. Ovde su bile tri kafane, bila je pečenjara, radila Vodenica i „Boem“ kafana. Bilo je drugačije. U proteklih 20 godina puno toga se promenilo“, sa setom se priseća Valović.

„Imali smo širok spektar aktivnosti, od sajmova kolekcionara, kulturnih događaja, restauracija, umetničkih radionica, u to vreme smo krenuli da radimo suvenire, ne samo za Grad Zaječar, već i šire. Svako ko je od zvaničnika posetio Grad, dobio bi i suvenire, radili smo izložbe, van Srbije, konkretno u Bugarskoj i još mnogo toga“, dodaje Valović.

Valović se, prilikom obeležavanja ovog značajanog jubileja, osvrnuo i na rad Kluba antikvara i kolekcionara i na brojne sajmove održane u krugu Vodenice, izražavajući nadu da će se sa njihovom organizacijom nastaviti u ovoj godini.

Kolekcionarstvo je, kako kažu oni koji se sa puno ljubavi time bave, lepo, zato što nikad u kolekciji ne možete da imate sve, a u tome je, kažu, i čar.

Valović podseća i na manifesatciju pod nazivom „Paradajzijada“, koja će ove godine biti održana po sedmi put.

„Manifestacija je nastala spontano, u Etno kući „Pašićev konak“. Počela je priča sa profesorom Nikolom Rackovim. Sedeli smo jedne večeri, brali smo u bašti paradajz, probali šljivovaču, sledeće godine opet, i onda odjednom je usledila ideja da to pretvorimo u jedan kulturni događaj. Prošle godine je ta manifestacija trajala tokom čitave godine. Obeležavala se na brojnim lokacijama od Lubničke reke, restorana „Scena“, do sajmova u Nišu, a i na jutjubu se nalazi reportaža o njoj“, ističe Valović.

Srećan jubilej!

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button