ProjektiSokobanjaSokobanja lepsa strana Srbije

Sokobanja: Lokalna samouprava štiti termalna izvorišta

-Opština Sokobanja je odlučna da stane na put bahatom ponašanju pojedinaca koji uništavaju termalna izvorišta, kaže predsednik Skupštine opštine Dragoljub Jevtić i podseća da su sokobanjska kupatila pravljena još u rimsko doba, zatim su ih obnavljali Turci, pa Knjaz Miloš i ističe da se mora zabraniti zloupotreba, nelegalna bušenja i nelegalna istraživanja.

“Mi kao lokalna samouprava radimo na tome da stanemo na put bahatom ponašanju pojedinaca, koji pokušavaju da uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike buše Sokobanju ko kako i gde stigne. Prošle godine je izdata dozvola za termalna istraživanja, gde je izvodjač radova upropastio izvor, došao je do termomineralnih voda, do lekovitih voda i u Sokbanji su kupatila presušila. Kupatila su pravljena još u rimsko doba, pa su ih obnovili Turci, pa ih je obnavljao Knjaz Miloš, trajala su do pre par godina, a onda su došli bogati i bahati pojedinci i počeli da zloupotrebljavaju Sokobanju”, ističe Jevtić i dodaje da Sokobanja bez lekovitih voda neće biti banja, već obična palanka.

“Mi ćemo već u sredu imati sastanak radne grupe, na kome će učestvovati kompletna politička struktura opštine Sokobanja, pravobranilac, sekretari, načelnici uprave, pravnici, doći će i hidrogeološki inženjeri, od kojih tražimo stručnu pomoć. Zajedničkim snagama započećemo kampanju kojom ćemo tražiti da nadležno ministarstvo zabrani nelegalna bušenja i nelegalna istraživanja”, izričit je Jevtić.

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close