BorLepša strana Bora

SLOVENAČKO KULTURNO DRUŠTVO „KRAS“ U BORU OBELEŽAVA PRVU GODIŠNJICU

Slovenačko kulturno društvo „Kras“ iz Bora obeležava ovih dana svoju prvu godišnjicu postojanja i rada.

Društvo je formirano novembra prošle godine i za tih godinu  dana je pokazalo izrazitu aktivnost na polju očuvanja slovenačkog jezika i kulture. Po proseku starosti članova ovog društva (26) je najmlađe među slovenačkim društvima u Srbiji. Društvo kao član Saveza slovenačkih zajednica Srbije sa sedištem u Zaječaru, sledi svoju krovnu organizaciju kroz više oblika svojih redovnih i zajedničkih aktivnosti i projekata.

Deca članovi SKD »Kras« nagrađena na konkursu Slovenačke iseljeničke matice za dečji crtež

Ovo društvo ima redovnu nastavu slovenačkog jezika i kulture u Studentskom centru u Boru; učestvuje u književno izdavalačkim projektima; poetsko muzičkim večerima svojih pesnika, kantautora i likovnim izložbama saveza u kojima učestvuje sa svojim likovnim stvaraocima. Pored navedenog ima ženski kvartet koji neguje slovenačko višeglasno pevanje. Društvo, iako mlado posastavu ima i jak intelektualni kapacitet što mu omogućava naučnu delatnost i saradnju u naučnim projektima sa naučnim ustanovama u Sloveniji. Jedan vid naučne delatnosti članova ovog društva je istraživanja slovenačke rudarske populacije u Timočkoj krajini i formiranje arhiva Timočkih Slovenaca kojeg sprovodi pomenuti savez, u kojoj „Kras“ pokriva područje Borskog okruga.

Za sledeću godinu pesnici, pisci i likovni stvaraoci ovog društva u okviru Saveza pripremaju svoj udeo u kompletiranju dvojezične ilustrovane prozno-poetske pesničke zbirke za decu i omladinu.

 

 

____________________
Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close