SportVestiZaječar info

Skupština Sportskog saveza Grada Zaječara: SIMONOVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT

# Plan za 2018. godinu finasijski je realizovan 2/3, pa neke željene aktivnosti klubovi nisu mogli da ostvare.

U Zaječaru je juče održana izborna Skupština Sportskog saveza Grada Zaječara, na kojoj su predstavnici klubova članica jednoglasno ponovo izabrali Dragišu Simonovića, profesora fizičkog vaspitanja, za predsednika, kao i članove novog Upravnog i Nadzornog odbora. Bez diskusije, jednoglasno, usvojeni su i Izveštaj o reviziji završnog izveštaja o realizaciji programa za 2018. godinu, kojim je i nezavisna revizorska institucija potvrdila da su i klubovi i Savez dobro radili, Izveštaj o radu SSGZ i Izveštaj Nadzornog odbora za 2018. godinu.

Nešto “žara” u sednicu, u pauzi dok je Verifikaciona komisija utvrđivala predloge za predsednika Saveza, uneli su Miroslav Radojković, karate, Vladica Simić, šah, i Rade Antić, atletika, a njihove diskusije mogu se svesti na dva osnovna pitanja: “zašto nije bilo para za njihove aktivnosti i zašto nema veće saradnje između klubova, Saveza i Grada Zaječara kao finansijera”. Odgovorili su im Igor Božinović, sekretar SSFZ, Mića Stanković, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport, i predsednik Simonović.

Oni su istakli da je Zakon o sportu jasno propisao koji klubovi i po kojoj proceduri mogu biti finansirani od strane lokalnih samouprava, kao i da se to radi direktno iz budžeta, a ne kao ranije preko Sportskog saveza. Savez je tu da samo pruži pomoć klubovima, ali da su oni samostalna pravna lica koja moraju sama obaviti ceo postupak. Sa druge strane, budžet grada Zaječara već godinama ima problema sa realizacijom, pa je i za sport bilo manje para od željenog, u 2018. godini 15 od planiranih 18 miliona. Zbog toga mnoge aktivnosti nisu mogle biti realizovane.

Kako je diskutante i članove Skupšine obavestio Stanković, zbog takve situacije Grad se opredelio da isfinansira aktivnosti i manifestacije koje će stvoriti uslove i privući mlade da se bave sportom, rekreativno ili takmičarski. Klubovi su ti koji kasnije treba da ih prihvate i nastave da ih sportski razvijaju. Mnoge od tih aktivnosti, naizgled, ne idu u korist klubovima, odnosno nisu odmah prepoznatljive. Takav je slučaj sa atletikom, gde klub trenutno trpi, ali je višegodišnje forsiranje školskog i naročito takmičenja u krosu rezultovalo najvišim priznanjima kako pojedincima takmičarima, tako i Gradu u celini. Rezultat toga je da je Atletski savez Srbije obećao da će uraditi projekte i pomoći da sadašnji Gradski stadion, nakon završetka izgradnje novog fudbalskog stadiona od strane Fudbalsko0g saveza Srbije, umesto da bude srušen pretvore u kompletno i savremeno atletsko borilište koje ispunjava naviše takmičarske i trening uslove.

A.R.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close