VestiZaječar info

Pomoć vozačima: SISTEMI ZA IZBEGAVANJE SUDARA

Smećari i ostala vozila javnih preduzeća i ustanova u Zaječaru ovih dana dobijaju inteligentne sisteme koji detektuju pešake, zadržavaju vozilo unutar trake, upozoravaju vozača na potencijalnu opasnost

U Zaječaru se završava ugradnja “pametnih sistema”, odnosno sistema za obaveštavanje i upozoravanje vozača radi prevencije saobraćajnih nezgoda.

Do danas, završena je isporuka i ugradnja sistema za izbegavanje sudara na 45 putničkih vozila zaječarske Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, a u toku je ugradnja ovih sistema u teretnim vozilima JKSP “Zaječar”.

Kako je naveo načelnik Odeljenja za objedinjene javne nabavke i lokalni ekonomski razvoj u zaječarskoj Gradskoj upravi Ivan Živković, govoreći o audio i vizuelnoj podršci sistema koji treba da doprinese bezbednijem saobraćaju u gradu na Timoku, ovaj sistem se sastoji od kamere koja detektuje opasnost, displeja, odnosno ekrana i zvučnika koji upozorava vozača dve sekunde pre samog udarca u određeni predmet ili osobu.

“Ovaj sistem detektuje pešake, semafore, mrtve uglove, saobraćajne znakove, bicikliste… Na vreme upozorava vozača ostavljajući mu sekundu i po za reagovanje tako što će usporiti ili potpuno zaustaviti vozilo. Na ekranu se pojavljuje potencijalna opasnost: pešak ili vozilo, uz pišteći zvuk”, navodi Ivan Živković i dodaje:

“Kod putničkih vozila se postavlja jedna kamera, širokougaona, na prednje vetrobransko staklo. Kod teretnih vozila i autobusa postavljaju se 3 kamere, i to dve na bočnim zadnjim uglovima, a jedna na prednje vetrobransko staklo. Vozače autobusa upozorava kad putnici ulaze i izlaze”.

Za korišćenje ovog “pametnog sistema” nije potrebna bilo kakva posebna obuka, jednostavno, kad vozač da kontakt sistem se aktivira sam.

Projekat “Sistem obaveštavanja u realnom vremenu za smanjivanje saobraćajnih nezgoda u gradu Zaječaru” sufinansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close