BoljevacDruštvoKnjaževacVestiZaječar info

Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: Problemi u funkcionisanju niskonaponske mreže moraju da se otklone

Lokalne samouprave na području Zaječarskog okruga spremno dočekuju zimsku sezonu, rečeno je danas na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Prema rečima nadležnih, nabavljene su adekvatne količine soli i rizle, a u cilju što boljeg održavanja puteva,  povećana je i komunikacija između lokalnih samouprava i preduzeća koje je zaduženo za održavanje regionalnih magistralnih puteva, prvog i drugog prioriteta.

“Lokalne samouprave na prostoru Zaječarskog upravnog okruga spremno dočekuju zimsku sezonu, što znači da su sva preduzeća koja su zadužena za te aktivnosti osposobila mehanizaciju i na zalihama imaju  adekvatne količine soli i rizle. Posebno bih napomenuo a to bi bila i pohvala, ono na čemu smo tokom prethodnih godina insistirali, to je komunikacija između lokalnih samouprava i Štrabaga koji je zadužen za održavanje regionalnih magistralnih puteva prvog i drugog reda. Uz njihovu bolju komunikaciju i građani bi imali čistije puteve”, rekao je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

Prema rečima Nenada Stošića, upravnika redovnog održavanja puteva na teritoriji Borskog okruga i delu Zaječarskog okruga u preduzeću “Štrabag”, nema mesta bojazni za predstojeći zimsku sezonu. Mahanizacija je spremna, a punktovi će biti postavljeni kao i ranijih godina.

“Nabavili smo potrebnu količinu materijala predviđenu planom zimske službe i imamo dovoljnu količinu rizle i dovoljnu količinu soli za posipanje na svim državnim putevima koje mi održavamo. Radi se o količini od nekih 5.000 tona soli i oko 7.500 hiljada rizla za posipanje puteva. Imamo dovoljno mehaniyacije, oko 40 kamiona, 10 utovarna sredstva, 3 grejdera, svi kamioni imaju posipače i raonike. Mehanizacija je ispravna i spremna za upotrebu. Punktovi će biti postavljeni kao i ranijih godina, kada govorimo o Zaječarskom okrugu, biće postavljeni u Zaječaru, Knjževcu, Sokobanji u Lukovu, a mimo toga i na Babinom Zubu i u Svrljigu”, istakao je Stošić.

Na sednici je bilo reči i o problemima u funkcionisanju niskonaponske elektro-mreže na području okruga. Ovakvih problema najviše ima u istočnom delu boljevačke opštine, u selima Osnić, Savinac, Rujište…

“Svi građani Zaječarskog okruga nemaju adekvatan i isti kvalitet snabdevanja i usluga od strane Elektroprivrede Srbije. O čemu se radi? Pojedina sela, pogotovo opštine Boljevac ali i pojedini meštani u opštini Sokobanja, nemaju adekvatan kvalitet, nemaju isti kvalitet napona struje tokom cele godine, to se odnosi pre svega na zimske mesece kada je količina padavina veća. To je problem koji je prisutan već unazad dosta dugo, pričalo se o tome i prilikom zadnje posete direktora Elektroprivrede Srbije lokalnim samoupravama, a obećanje je bilo da će se na tom planu napraviti pomak. Mi znamo da to ne može preko noći da se odradi, ali očekujemo da će se napraviti pomak i krenuti sa realizacijom kako bi svi građani imali isti tretman i imali struju tokom zimskih meseci, a ne da bude oscilacije, pa čak i prekida”, rekao je Paunović i dodao:

“Moram da napomenem da do sada nije urađeno ništa i na ovom Savetu okruga donet je zaključak da se što hitnije krene sa osposobljavanjem niskonaponske mreže kako bi građani bili zadovoljni. Tu se konkretno misli na zamenu nosećih stubova, što je i razlog pucanja mreže i prekida u snabdevanju”, istakao je Paunović.

Pored članova Saveta Zaječarskog upravnog okruga, sednici su prisustvovali i predstavnici JP Puteva Srbije i Preduzeća za puteve „Zaječar“ – Kompanije „Štrabag“,  načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru Branislav Matić i predstavnici Elektrotimoka Zaječar.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close