DruštvoVestiZaječar info

Saradnja svih sektora izuzetno važna za preventivno delovanje u vanrednim situacijama

Saradnja Sektora za vanredne situacije, štabova za vanredne situacije, lokalnih samouprava i drugih institucija u čijoj je nadležnosti reagovanje na elementarne nepogode od izuzetne je važnosti za preventivno reagovanje i smanjenje rizika i štete od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija, ocenjeno je danas u Zaječaru.

Državni sekretar Bojan Jocić, na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava i komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarkog upravnog okruga, istakao je da svi, zajedno, u okviru svojih nadležnosti treba da učine sve kako bi se smanjile posledice izazvane vanrednim situacijama.

Jocić je naglasio da je cilj ovih sastanaka, koji su do sada održani u pet okruga u Srbiji, koji obuhvataju ukupno 35 lokalnih samouprava, definisanje kriznih tačaka vezanih za probleme koji se usled elementarnih nepogoda pojavljuju svake godine na istim mestima.

Prema njegovim rečima, potrebno je na osnovu toga definisati jasan plan mera koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se te tačke sanirale.

„Suština je da svi delujemo zajedno, u sinergiji, i da zaštitimo ljudske živote i imovinu građana. Republika Srbija trudiće se da obezbedi sva neophodna sredstva kako bi se problemi koji postoje rešili“, rekao je Jocić.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, Luka Čaušić istakao je da ova inicijativa koju je pokrenuo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, već daje rezultate jer su već uočeni problemi sa kojima se okruzi susreću i već se radi na njihovom sistemskom rešavanju.

„Cilj ovih sastanaka je da se pojačaju preventivne mere, definišu ključni problemi i iznađu najbolja rešenja za njihovo rešavanje“, zaključio je Čaušić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je ta lokalna samouprava u prethodnom periodu u značajnoj meri dala doprinos radu Sektora za vanredne situacije, što svakako ne bi mogla da uradi bez dobre koordinacije sa državom. On se zahvalio vatrogasno-spasilačkoj jedinici i načelniku Policijske uprave na pomoći u podizanju kapaciteta lokalne samouprave za adekvatno reagovanje i zaštitu od poplava kojima je ovaj okrug bio pogođen.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je podsetio da se Zaječarski okrug 2010. susreo sa najvećim problemima izazvanim poplavama, što je bila velika opomena i upozorenje.

On je istakao da je grad uz pomoć Republike sanirao posledice i obezbedio obale Belog Timoka i dodao:

„Ovaj sastanak treba da bude prvi u nizu i dobro je što smo se okupili da pričamo o tome. Dosta smo uradili ali još mnogo treba da se radi na zaštiti od bujica koje u našoj konfiguraciji terena itekako ugrožava naselja. A govorim o sistemu jaruga, o sistemu rešavanja bujičnih voda koje nam poseban problem stvaraju tokom topljenja snega i tokom velikih kišnih padavina koje su sve veće. Ljudi iz ovog sektora u Zaječaru su se pokazali izuzetno sposobnim. Koristim ovu prilliku da upozorim ljude, jer već se počelo sa paljenjem strništa a ti požari se šire. 2011, 2012. godine smo imali ogromne požare na Vrškoj Čuki i na drugim lokacijama. Mi smo inače dosta opremljeni, nabavili smo dronove, specijalne pumpe i imamo jednu od najjačih pumpi za ispumpavanje vode sa 300 litara u sekundi. Pre desetak godina smo nabavili i dva specijalna odela za one ljude koji moraju da uđu u vodu i mislim da pored nas to ima samo Beograd. I dalje ćemo nabavljati opremu jer ne znamo šta može da se desi u budućnosti pa moramo delovati preventivno. Sve mora delovati kroz jedan zajednički sistem kad dođe do nečega, zaključio je Ničić.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button