KulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

Romulijana prikazana na spektakularan i do sada neviđen način

,,Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva”, dokumentarno-animirani film premijerno je prikazan 8. oktobra na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana. Povodom premijere ovog filma, u Narodnom muzeju u Zaječaru održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili dr Miroslav Lazić, sa Fiozofskog fakuteta univerziteta u Beogradu jedan od  najbliži saradnika prof. dr Dragoslava Srejovića, dr Maja Živić, arheolog i direktor zaječarskog Muzeja i režiser filma Milan Peca Nikolić.

Film obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja. Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru, čime detaljno kontekstualizuje istorijske periode koje obrađuje – bez suvišnih stručnih detalja koji bi opterećivali naraciju.

U filmu gotovo da se ne prepoznaju prelazi između dokumentarnih i animiranih scena, kao i sećanja učesnika ovog grandioznog arheološkog poduhvata.

Sniman je na Romulijani skoro tri godine, u različitim klimatskim uslovima i godišnjim dobima. Atmosfera, vizure i pejzaži kojima su palata Feliks Romuliana i sveti breg Magura čvrsto obgrljeni, prikazani su novim tehnologijama na spektakularan i do sada neviđen način koji navodi gledaoca da neizostavno poseti ta magična mesta od izvanrednog kulturno-istorijskog značaja.

“Ovo je jedan sasvim drugačiji način priče o jedinstvenom mestu koje je i svet prepoznao kao kulturno istorijsko nasleđe. Za naš Muzej ovo je izuzetan poduhvat, nešto što daje dodatnu sadržinu. To je karika koja je nedostajala i koja je ispričana jedinim pravim načinom, a to je filmski jezik”, rekla je Maja Živić.

Mirosllav Lazić je naglasio da je projekat rezultat dugogodišnjeg rada, iskustva i sticaja okolnosti koje se ne dešavaju često, bar ne u Srbiji.

“Radi se o činjenici da smo se nas troje okupili oko jedne teme koja nas već duže vreme okupira. Istražujući u Gamzigradu u ekipi profesora Srejovića došao sam do zaključka da postoji jedan veliki nesklad između onoga kako se Gamziigrad doživljava iz prve ruke. Svako ima neku svoju impresiju. A ono što se zapravo krije iza tih bedema, zidova palate, skulptura i mozaika ostaje na neki način tajna za sve one koji su izvan struke. Uočava se da je Gamzigrad jedna pozornica zajedno sa Magurom. Nekako se samo nametnulo da samo filmskim jezikom, tim načinom izražavanja, uz jedan znalački i precizan pristup, može da se tajne koje Gamzigrad krije podele sa širokom publikom”, rekao je Lazić i dodao:

“To nije bilo moguće uraditi bez Majine podrške, koja je pomogla da se odradi ovaj veliki fimski projekat. Ovo što smo mi napravili je jedan novi i neviđeni pristup kada je u pitanju dokumentarni film na arheološku temu”.

Reditej Milan Peca Nikolić smatra da ponekad najboljim stvarima vlada sticaj okolnosti.

“Istraživački proces kod dokumentarnog fima je nešto najvrednije. A o temi znate sve tek onda kad ste završii film. Arheološki film treba napraviti da bude gledljiv. Stvarali smo uverljivu viziju koja podstiče one koji gledaju. Imali smo fantastičnu dokumentaciju, fotografije, crteže, planove i sve to smo mogli dobro da prostudiramo i plasiramo. Animacijama smo nadomestili ono što nedostaje.  Više od trećine fima je u animaciji. Fim postoji u dve verzije, jedno je celovečernji igrani dokumentarni fim, a drugi je televizijski serijal od tri epizode”, objašnjava Nikolić.

U ovom filmu, nadahnuti velikom erudicijom, učestvuju prof. dr Miroslava Mirković (+), istoričar; prof. dr Milka Čanak Medić, poznati stručnjak za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika; dr Miroslav Lazić, najbliži saradnik prof. dr Dragoslava Srejovića; dr. Maja Živić, arheolog i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru; prof. dr Miroslav Vujović, specijalista za rimsku vojsku i naoružanje i prof. dr Olga Špehar, istoričar umetnosti. Tu su i veterani – radnici koji su učestvovali u iskopavanjima.

Autorsku ekipu čine: narator Žarko Obračević, scenarista dr Miroslav Lazić, stručni konsultant dr Maja Živić, reditelj Milan Peca Nikolić, producenti Milan Peca Nikolić, Snežana Vujović, Nenad Veličković, Rade Milić, kamera Luka Nikolić, ilustracija, grafika i specijalni efekti Miroslav Lazić, Snežana Vujović, Milan Peca Nikolić, 3D maketa Vitomir Jevremović i saradnici, kolor Aja Aramija, originalna muzika Veljko Milinković, na kavalu svira Miloš Jakovljević, sinhronizacija i obrada zvuka Peca Antonović, Pavle Petrović, Sava Nikolić, Veljko Milinković, arhiva Vladimir Popović, Miodrag Sladić, Miroslav Lazić, Narodni muzej “Zaječar” i pomoćnik reditelja Radomir Vranjković

Za produkciju su zaduženi: revision* media lab, Narodni muzej “Zaječar”, Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centar za urbani razvoj u Beogradu.

Prema rečima autora, za ovaj film interesovanja itekako ima. Najverovatnije će biti prikazan u tri epizode na nekoj od nacionalnih televizija, ali ga svakako čeka svetla budućnost, što pokazuje već fantastičan publicitet.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button