DruštvoZaječar info

PRVI REGIONALNI INKLUZIVNI FESTIVAL KOJI RUŠI PREDRASUDE OD SEPTEMBRA U ZAJEČARU

POSLEDNJE PRIPREME ZA PREDSTOJEĆI REGIONALNI INKLUZIVNI FESTIVAL “ART ZONA ZA SVE”.

Od 19. do 23. septembra u realizaciji “Dečijeg centra” iz Zaječara biće održan prvi Inkluzivni festival kulturnog stvaralaštva dece i mladih pod nazivom “ART zona za sve”.

Organizacija “Dečiji centar” festivalom pod nazivom “ART zona za sve” pre svega želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice.

Kako kažu u Dečijem centru, samo učešće dece sa smetnjama u razvoju i dece iz opšte populacije, uticaće na senzibilizaciju šire zajednice u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece.

U realizaciju festivala biće uključeno je više od dvesta deteta sa smetnjama u razvoju, koja će direktno učestvovati u aktivnostima, ali i oko 150 deteta iz opšte populacije, učenika i učenica iz zaječarskih i seoskih osnovnih škola, direktno angažovanih u aktivnostima. Predviđeno je učešće gostiju iz Negotina, Bora, Kladova, Ćuprije, Kruševca, Niša, Beograda, Vidina, Bregova, Gračanice.

U toku pet festivalskih dana, deca i mladi na sceni će prikazati svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti, pozorište, ples, horsko pevanje, film, poezija… Paralelno će se u dvorištu svakodnevno odvijati i edukativne radionice na kojima će deca i mladi kroz slikarstvo, vajarstvo upoznavati umetnost reciklaže.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Vrednost ovog projekta je oko 600 hiljada dinara. Od Ministarsta je dobijena trećina sredstava, ali će donatori, od kojih je jedan od većih Telekom Srbija, to nadomestiti.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close