KulturaVestiZaječar info

Program festivala antičke drame “ANTIKA FEST”

U postorijama izdavačke kuće “Klio” u Beogradu održana je konferencija za novinare povodom festivala antičke drame “ANTIKA FEST”, koji će biti održan od 28. do 30. avgusta na rimskoj, carskoj palati Feliks Romulijana kraj Zaječara. Na konferenciji su govorili predstavnici organizatora, u ime Dunav festa se obratio Nebojša Bradić, dok je u ime Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” govorio Vladimir Đuričić. Pored organizatora, konferenciji je prisustvovao i reditelj Goran Marković.

“Antika fest“ pod sloganom „Umetnost sećanja“ u okviru koje će se okupiti više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Evripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Udruženja „Dunavfest“ i našeg pozorišta.

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, kao i Homerova „Odiseja“ u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu razgovaraće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić u izdanju „Klija“.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close