DruštvoVestiZaječar info

Predstavnici Fondacije „Dajana Paunović“ u Zaječaru: Demografska slika nije zadovoljavajuća, treba locirati probleme i raditi na njihovom rešavanju

Delegacija Fondacije „Dajana Paunović“ posetila je juče grad Zaječar i tom prilikom sastala se sa prvim čovekom grada Boškom Ničićem. Tema sastanka bila je demografska slika Srbije koja nije na zadovoljavajućem nivou, kao i mere populacione politike koje do sada, nisu mnogo doprinele u povećanju stope nataliteta, posebno u istočnoj Srbiji.

Grad Zaječar se godinama suočava sa lošom demografskom slikom, kao i mnogi gradovi u Srbiji. Migracije iz sela u veće gradove su evidentne, kao i odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Fondacija „Dajana Paunović“ se zalaže za poboljšanje demografske slike u Srbiji, a grad Zaječar je, kako se čulo na sastanku, jedan od gradova gde treba locirati probleme i pronaći način da se demografska slika grada poboljša.

„Uskoro ćemo dobiti zvanične demografske podatke koji nisu tako lepi kada je statistika u pitanju. Ti podaci su poražavajući. To je prvo i osnovno čime se Fondacija bavi – demografijom. Važno je da detektujemo probleme, jer svaka lokalna samouprava je specifična na svoj način. Važno je da svi učestvujemo kad je demografija u pitanju jer samo tako ćemo postići pun efekat. Dakle, važno je da ojačamo i lokalne samouprave, da imaju i veći budžet, kako bi svoje ideje mogli da implementiraju na terenu kada je populaciona politika u pitanju, a takođe je jako važno da centralne vlasti budu upućene u probleme na lokalu, jer mnogi problemi ostaju ispod radara. Zato smo danas ovde, da detektujemo probleme, razmenimo ideje, sugestije i vidimo na čemu zajednički možemo da radimo“, istakla je Dajana Paunović, dodavši da treba mnogo raditi i na osnaživanju sela, kako stanovništvo ne bi emigriralo u veće gradove, države, već ostajalo pored svojih ognjišta.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je na sastanku istakao da mere populacione politike do sada nisu dale značajne rezultate u gradu na Timoku, pa zbog toga, kako je rekao, treba primeniti i strateški pristup rešenju problema.

„Imali smo jedan konstruktivan sastanak i kvalitetan razgovor sa predstavnicima Fondacije i prvi put nailazim na razumevanje da mi strateški moramo da pristupimo rešenju problema, da trenutne mere populacione politike razmotrimo, ne da li su dovoljne, već da li su te mere dobre kako bi se stopa nataliteta povećala. Moramo strateški da menjamo pristup tome“, kazao je Ničić.

Dodao je da se stanovništvo ne treba stimulisati samo novčanim davanjem za porodilje, već i nizom drugih mera.

„Mi moramo da stimulišemo one koji imaju troje, četvoro dece mnogo jačim merama, dok rođenje prvog i drugog deteta moramo smatrati kao nešto sasvim normalno. Da je problem samo novac, onda mnoge evropske zemlje koje su bogate, posebno skandinavske zemlje, apsolutno ne bi imale taj problem. Treba uložiti ogroman novac u razvoj, da tim ljudima osiguramo samostalnost, da mogu da žive, rade, a ne samo novačanu pomoć. Takođe, treba raditi na edukaciji građana, na podizanju svesti o tome koliko je važna demografska slika jednog grada, zemlje i zbog čega deca treba da se rađaju“, naveo je Ničić.

Zaječar trenutno iz budžeta grada, izdvaja 30.000 dinara za prvorođeno dete, 50.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za trеćе i svako narеdno novorođеnčе.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button