VestiZaječar info

Predstavnici 14 lokalnih samouprava pravili planove kako da uključe građane u proces donošenja odluka na lokalnom nivou -Zaječar među njima

Zaječar je jedan od gradova koji je potpisao Memorandum sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Vladom Švajcarske, i time se obavezao da će transparentno uključivati građane u opštinske odluke. Održana je prva radionica na kojoj je pravljen detaljan plan uključivanja

Kako bi lokalne samouprave zna. čajno unapredile oblast uključivanja građana o odlukama koje se donose na lokalnom nivou, švajcarski program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ organizovao je radionicu na kojoj su učestvovali predstavnici 14 opština. Tokom dva dana intenzivnog rada i zajedničkih vežbi, ukupno 24 predstavnika lokalnih samouprava imali su prilike da jasno definišu početne korake koji se tiču unapređenja učešća građana u različitim oblastima, a posebno su razmatrani programi u delu odgovornih lokalnih finansija.

Na radionici su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava Zaječar, Arilje, Veliko Gradište, Vlasotince, Golubac, Leskovac, Ljubovija, Novi Pazar, Užice, Ćuprija, Topola, Raška, Mali Zvornik i Žabalj.

„Učesnici radionice radili su po grupama, i imali nekoliko zadataka koji su im pomogli da jasnije identifikuju koje su to aktivnosti kojim bi što bolje uključili građane u proces donošenja odluka. Neke od tih aktivnosti su tačno definisanje nosioca aktivnosti, zatim ko je odgovoran za realizaciju, ali i koji su izvori finansiranja. Zaključeno je da je važno napraviti formu i sadržinu aktivnosti, opšte i posebne ciljeve, ali i sve to uskladiti sa merama javne politike. Kako bi smo ceo proces učinili što transparentnijim u narednom periodu imaćemo još dve radionice na kojima će se još detaljnije prolaziti kroz čitav proces uključivanja građana“, rekao je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.

Podsetimo, krajem marta Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandum o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Sve ono što se zajednički dogovore Vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajacarskih franaka, a sprovoditi kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.

Sve projekte koje ove lokalne samouprave i njihovi građani dogovore Vlada Švajcarske će i delimično finansirati.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button