KulturaVestiZaječar info

Predstavljen portret Gorana Bjelanovića u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, publici je u Pozorišnom muzeju predstavljen portret Gorana Bjelanovića, reditelja, književnika i direktora Crnogorske kinoteke.

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić pozdravio je prisutne rekavši, da je veoma srećan što je čitav kompleks pozorišnog muzeja sa letnjiom scenom „Nenad Ciganović” zaživeo na najlepši mogući način kroz programe i posete eminentnih umetnika i kulturnih poslenika, kako iz Srbije tako i iz zemalja u okruženju.

„Veliko nam je zadovoljstvo što su ovde dva velika prijatelja ove kuće i ovog grada, ljudi iza kojih stoji ogromno delo. Tu je Saša Erdeljanović koji je više puta bio naš gost i sa kojim ćemo tek sarađivati. Danas će govoriti o Goranu Bjelanoviću, reditelju, profesoru, književniku sa kojim takođe imamo nameru da radimo u narednim mesecima i godinama”, rekao je Đuričić.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović , smatra, da bi Gorana Bjelanovića u najkraćem mogli opisati kao stvaraoca renesansne profilacije.

„To je čovek koji je u sebi skupio mnogo talenata: za pisanje, za govornu reč, za film, pozorište, poeziju,…dakle ličnost kakvih danas nema mnogo a suštinski su nam potrebne”, istakao je Erdeljanović.

Goran Bjelanović je docent magistar filmske i TV režije, direktor je Crnogorske kinoteke, profesor dokumentarnog filma na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju i gostujući profesor na Univerzitetu za film, pozorište, balet i muziku Evropa Prima, književnik, dobitnik brojnih nagrada I priznanja za filmsku I pozorišnu delatnost.

„Režirao je prestižne svečane akademije , više puta je bio predsednik i član domaćih i međunarodnih filmskih, pozorišnih i poetskih manifestacija i član mnogih komisija i saveta. Redovni je član Pravoslavne Akademije nauka umetnosti i inovacija Srbije i Udruženja književnika Crne Gore“, istakla je, predstavljajući gosta, istoričarka umetnosti Marija Simonović.

Iako ima zaista imresivnu radnu biografiju njegov najveći životni uspeh je, kako sam kaže, porodica.

„Čovek treba da ima razvijenu poetiku, etiku, estetiku i duhovnost. Ako ti se posreći pa imaš ta četiri elementa, u različitim veličinama i količinama, onda si na svakom terenu na svom polju, ali najvećim životnim uspehom smatram izuzetan brak sa Tamarom i sa mojom sjajnom decom Bogdanom, Jovanom, Anastasijom i Ilijom. To je najveći životni uspeh i božji blagoslov”.

Glumci Branislav Mijatović i Marija Stanković čitali su odlomak iz „Proklete avlije“ Ive Andrića, po dramatizaciji Gorana Bjelanovića. Prisutni su imali priliku da vide i inserte iz njegove predstave „Balkanska carica“ i iz dokumentarnog filma “Perast svjetlosti i svetosti”.

Bjelanović je na kraju izuzetno uspešne promocije zaječarskoj publici govorio svoju poeziju.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button