DruštvoVestiZaječar info

Praznik mira i ljubavi: Božić u Zaječaru (FOTO)

Obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u Zaječaru je počelo Božićnom liturgijom u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice, koju je, u prisustvu velikog broja vernog naroda, služio episkop timočki Ilarion.


Božićnoj liturgiji prisustvovali su i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, predsednik Skupštine grada. Tokom liturgije preneta je i glavna poruka patrijarha Irineja koja glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Po završetku liturgije obavljeno je lomljenje božićne česnice koju je i ove godine obezbedila kompanija Tekijanka. Ona je Zaječarcima darivala i zlatnik, a najviše sreće imao je šestogodišnji Maksim Golubović, koji je pronašao “paricu” u česnici.


Ove godine je po prvi put u ulici Timočke bune, od ulice Nikole Pašića do ulice Svetozara Markovića, organizovana “Ulica božićne radosti”, pa su Zaječarci imali prilike da u društvu dragih gostiju i prijatelja, komšija i sugrađana uživaju u raznovrsnom uličnom programu i domaćim đakonijama.

U okviru “Ulice božićne radosti” organizovano je i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa, a ovaj specijalitet, po završetku takmičenja, imali su priliku da degustiraju svi zainteresovani. Najukusniji svadbarski kupus pripemili su zaječarski izviđači, njima su pripala prva dva mesta, dok je treće mesto osvojila ekipa “Radost”.

U “Ulici božićne radosti” organizovan je i kulturno-umetnički program u kome su  nastupili zaječarski vokalno-instrumetalni sastavi i folklorne grupe.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close