VestiZaječar info

PRAZNIK MIRA I LJUBAVI: Božić u gradu na Timoku -Zaječarci i njihovi gosti šetali „Ulicom božićne radosti“

Obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u Zaječaru je počelo Božićnom liturgijom u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice, koju je, u prisustvu velikog broja vernog naroda, služio episkop timočki Ilarion.

Pred pričešćivanje vernika starešina Saborne crkve u Zaječaru protonamesnik Zoran Golubović pročitao je božićnu poslanicu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, a nakon pričešća vladika Ilarion je prelomio božićnu česnicu sa decom te im je podelio božićne paketiće. Tradicionalno, trgovinski lanac „Tekijanka“ donirao je česnicu i zlatnik koji je ove godine izvukao dečak Dragan Pavlović.

Po završetku liturgije, episkop timočki Ilarion i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, obišli su ulicu „Božićne radosti“ i razgovari sa izlagačima i građanima.

Ovo je drugi put, da se u ulici Timočke bune, od ulice Nikole Pašića do ulice Svetozara Markovića, organizuje „Ulica božićne radosti“, pa su Zaječarci imali prilike da u društvu dragih gostiju i prijatelja, komšija i sugrađana uživaju u raznovrsnom uličnom programu i domaćim đakonijama.

U okviru „Ulice božićne radosti“ organizovano je i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa, a ovaj specijalitet, po završetku takmičenja, imali su priliku da degustiraju svi zainteresovani. Najbolji svadbarski kupus pripremila je Nataša Ranđelović Tomić, članica Udruženja žena „Grljan“, drugo mesto zauzeli su zaječarski izviđači, dok je treće mesto pripalo Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru.

Pobednici takmičenja dobili su nagradu od Turističke organizacije grada Zaječara.

Takođe, Zaječarci i njihovi gosti imali su priliku da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu – nastupima: Gradsko-pеvačkog društva “Stеvan Mokranjac”, Gradskog folklornog ansambla “ZORA” i KUD-a “Pеtar Radovanović” – Zlot.

Božićne i etno pesme u „Ulici božićne radosti“ pevali su Anđelija Čerkasov i Natalija Božić iz Bora, dok su tradicionalnu muziku na fruli svirali Nikola Mitrović iz Velikog Izvora, a na klarinetu Milan Hristović iz Halova.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button