NASILJE OSTAVLJA TRAGOVE -Ko ne reaguje, učestvujeZaječar info

Povezanost sistema -važan preduslov uspešnosti eliminisanja nasilja

Obzirom da se nasilje preliva iz porodice u školu, iz škole na ulice…, povezanost sistema je izuzetno važan preduslov uspešnosti eliminisanja nasilja.

Kako bi se stekao potpuni uvid u stanje stvari u školama u Srbiji, služba zaštitnika građana sprovela je i anketu među đacima u Srbiji. Ukupno 88 odsto anketiranih osnovaca izjavilo je da je imalo neposredno ili posredno iskustvo sa vršnjačkim nasiljem, a isto je izjavilo 60 odsto srednjoškolaca. Takođe, svaki četvrti srednjoškolac (26 odsto), i svaki peti osnovac (20 odsto) bio je svedok nekog oblika nasilja nastavnika nad učenicima.

Treba podsetiti na i dalje visok stepen upotrebe psihičkog i fizičkog kažnjavanja u vaspitanju dece u Srbiji. Naime, istraživanje Unicefa u Srbiji pokazalo je da 67 odsto dece trpi neki oblik nasilnog disciplinovanja. Iako samo 7,2 odsto roditelja izričito smatra da je fizičko kažnjavanje neophodno u vaspitavanju dece, više od jedne trećine roditelja ga upražnjava.

Porodica treba da doprinosi razvoju samostalnosti i samopoštovanja deteta.

Obzirom da se nasilje preliva iz porodice u školu, iz škole na ulice…, povezanost sistema je izuzetno važan preduslov uspešnosti eliminisanja nasilja.

Grad Zaječar je jedan od 12 gradova u Srbiji u kojima će se raditi na unapređenju intersektorske saradnje u zaštiti dece od nasilja.

Osim Zaječara, gradovi u kojima će se raditi na unapređenju intersektorske saradnje u okviru projekta „Unapređenje intersektorske saradnje u zaštiti dece od nasilja” su i Subotica, Vrbas, Novi Bečej, Zrenjanin, Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja.

Sa ciljem da odgovori na pitanje -Da li postoji i kako funkcioniše intersektorska saradnja na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u lokalnim samoupravama u Srbiji, Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) u partnerstvu sa UNICEF-om, a uz stručnu podršku SeConS grupe za razvojnu inicijativu, sprovela je nacionalno istraživanje koje ima za cilj da utvrdi postojanje i funkcionalnost intersektorske saradnje na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

-Nalazi istraživanja pomoći će da se identifikuju opštine kojima je potrebna podrška za unapređenje primene protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i opštine koje su primeri dobre prakse, odnosno u kojima postoji funkcionalna međusektorska saradnja na uspostavljanju efikasne zaštite dece od nasilja.

Na osnovu rezultata istraživanja biće izrađena mapa koja će dati uvid u to u kojim opštinama postoje lokalni intersektorski sporazumi za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Intersektorskom saradnjom težiće se podizanju kapaciteta profesionalaca u izabranim gradovima kako bi se ojačali intersektorski timovi koji rade na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, navode u ovim organizacijama.

Foto: Pixabay.com

Intersektorski timovi treba da budu sastavljeni od ključnih profesionalaca iz različitih sektora, sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, policije, pravosuđa, nevladinog sektora i predstavnika lokalne vlasti.
24. novembra u Nišu je održan sastanak članova intersektorskih timova iz Zaječara, Knjaževca, Svrljiga i Aleksinca, a kojima neposrednu podršku pruža intersektorski tim iz Niša, koji funkcioniše u tom gradu od 2013. godine.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti saradnje škole i roditelja, o ulozi policije u zaštiti dece, o saradnji institucija i zakonima koji regulišu ovu oblast (Nacionalni plan akcije za decu (2004-2015.), Nacionalna strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja (2004-2015.), Nacionalna strategija za mlade sa akcionim planom (2015-2025.), Strategija policije u zajednici sa akcionim planom (2015-2016.), Opšti protokol za zaštitu dece (2005.), Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela(2005.), Zakon o krivičnom postupku (2013.) i  Zakon o policiji (2016.).

Sastanku intersektorskog tima u Nišu iz Zaječara su prisustvovali predstavnici Školske uprave Zaječar, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, predstavnici civilnog sektora (IZDP Iskrica Zaječar i Dečiji centar Zaječar), predstavnici Zdrastvenog centra Zaječar. Nije bilo predstavnika pravosuđa i Gradske uprave, ali se njihovo učešće očekuje u daljem intersektorskom radu u cilju efikasne saradnje u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Kako bi se nasilje, odnosno zlostavljanje i zanemarivanje uspešno eliminisalo, povezanost sistema je važan preduslov, a osnivanje intersektorskog tima u toj oblasti svakako predstavlja važan korak u cilju podizanja nivoa svesti kod građana, unapređenja brzine postupanja u situacijama zaštite dece, vraćanja poverenja u institucije.

____________________
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja
Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close