VestiZaječar info

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević u PSSS Agroznanje: Zaječar primer kako sve institucije u Srbiji treba da sarađuju

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, posetio je danas grad Zaječar i tom prilikom sa gradonačelnikom Boškom Ničićem obišao prostorije Poljoprivredne savetodavno-stručne službe “Agroznanje“ u Krfskoj ulici u Zaječaru koje je Grad ustupio na korišćenje ovoj službi za potrebe rada sa strankama, poljoprivrednim proizvođačima, u okviru eAgrara.

Bogićević je prilikom posete istakao odličnu saradnju sa gradonačelnikom Zaječara i Odeljnjem za poljoprivredu, koja će, kako je rečeno, svakako biti nastavljena i u narednom periodu.

„Poljopirvredna stručna služba iz Zaječara je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima na ovom terenu. Zahvaljujem se Gradu Zaječaru što ima razumevanja i zajedno sa Ministarstvom pomaže rad Poljoprivredne stručne službe. To je primer kako sve institucije u Srbiji treba da sarađuju, a za dobrobit, u ovom slučaju naših poljoprivrednih proizvođača“, kazao je Bogićević.

Gradonačelnik Zaječar Boško Ničić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je zaječarska Poljorivredno-savetodavna stručna služba „Agroznanje“ jedna od pet najboljih savetodavnih stručnih službi u oblasti poljoprivrede u celoj Srbiji.

„Mi ćemo se truditi da poboljšenjem uslova za rad pa čak i uključivanjem u obezbeđivanje kadrova, koje je sve teže obezbediti, pojačamo njihov rad, da imaju najidealnije moguće uslove, jer plaši me to što ostajemo bez kadrova u dve najvažnije oblasti, a to su zdravstvo i proizvodnja hrane“, rekao je Ničić ističući da mora čitava Timočka krajina o ovome da ozbiljno razmišlja, i dodao:

„Mi nemamo stručnjaka dovoljno, ti stručnjaci mora da se osposobe za rad u ovakvim službama, da steknu sertifikate, i sve ćemo to, i mi kao grad i država, platiti nihovu obuku, da mogu da usmeravaju naše poljoprivredne proizvođače da počnu da se bave ozbiljnom proizvodnjom hrane, plasman više nije problem, naročito sada nakon potpisivanja ugovora sa Kinom, koji će stupiti na snagu od 1. jula“.

Ničić smatra da se mora poraditi na tome da država napravi interresornu komisiju dva ministarstva, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prosvete kako bi se radilo ozbiljno na decentralizaciji u ovoj oblasti, te da je neophodno otvaranje stručnih srednjih škola, za voćarstvo, vinogradarstvo i slično, ali i domova za učenike i fakulteta u manjim gradovima.

„Tako ćemo prvo zadržati našu decu, zatim omogućiti da odmah imaju posao“, kaže Ničić i dodaje da je najbitnije to što će i oni koji u toku školovanja tu provedu osam, devet godina postati i stanovnici tog mesta.

Gradonačelnik Zaječara smatra, kako bi se rešio problem, da deficitarni kadrovi moraju imati i neke društvene privilegije, kao što je obezbeđen posao, stan i slično, narošito u saradnji sa velikim kompanijama koje ulaze u poljoprivredu sa velikim posedima.

„To je na našem području primer Delta Agrara, koji je i u oblasti voćarstva i u oblasti stočarstva uložio veliki novac“, rekao je Ničić ističući i zadovoljstvo zbog današnjeg saznanja da je halovska farma ponovo oživela posle dve godine od epidemije Afričke kuge svinja.

Prilikom obilaska novih prostorija „Agroznanja“ u Krfskoj ulici, Slavica Dželatović, direktorka PSSS „Agroznanje“, zahvalila se na razumevanju i dosadašnjoj saradnji čelnim ljudima Grada Zaječara i Ministarstvu. Kako je još rekla, žalja je da novi prostor bude još veći i da Služba ima veliki broj savetodavaca koji će pružiti usluge poljopirvrednim proizvođačima.

Obilasku prostorija PSSS „Agroznanje“ prethodio je sastanak Ničića, Bogićevića i njihovih saradnika u salonu Gradske uprave u Zaječaru.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button