VestiZaječar info

Podrška Vlade Švajcarske za najranjivije grupe: Udruženju Roma iz Zaječara 14.000 evra za realizaciju projekta „Zdravo dete – srećna porodica“

Podrška za najranjivije grupe širom Srbije kroz socijalno integrisane usluge

Uz podršku Vlade Švajcarske, u ukupnoj vrednosti od skoro 275.000 evra, u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počelo je sprovođenje 20 projekata lokalnih organizacija civilnog društva koji će odgovoriti na potrebe više od 6.000 građana i građanki iz ranjivih grupa, sa fokusom na decu i mlade, osobe sa invaliditetom, Rome, starije ljude i korisnike socijalne pomoći.

Udruženje Društvo Roma iz Zaječara dobilo je 14.182 evra za realizaciju projekta „Zdravo dete – srećna porodica“.

Projekat obuhvata uslugu rane intervencije namenjena romskoj deci uzrasta do šest godina sa određenim problemima u razvoju iz porodica koje žive u seoskim romskim naseljima u selima Avramica, Veliki Izvor, Rgotina i Vratarnica. Cilj ovih intervencija je poboljšanje zdravlja i dobrobiti dece,
otklanjanje ili ublažavanje razvojnih problema i postojećih teškoća koje dete ima, uz istovremeno podsticanje roditeljstva i funkcionisanja porodice. Tim za ranu intervenciju, koji čine socijalni radnik, zdravstveni medijator i psiholog, kontinuirano će raditi sa decom kroz individualni ili grupni pristup, doprinoseći tako pravilnom razvoju mentalnog zdravlja i
blagovremeno će uočavati eventualne teškoće u razvoju i preventivno delovati.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević istakla je na događaju održanom povodom početka sprovođenja projekata da je briga o najranjivijima prioritet ministarstva.

„Ostvarivanje prava i zadovoljavanje potreba, posebno kad su u pitanju deca, osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, a naročito kroz međusektorsku i međuopštinsku saradnju jesu prioritet za ministarstvo”, rekla je Vidojević.

Organizacije civilnog društva će projekte sprovoditi u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, školama. 

„Za ostvarenje veće socijalne uključenosti u našem društvu potrebna je značajna sinergija nacionalnih sa lokalnim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i partnerstvo sa međunarodnim organizacijama, a ovaj program upravo to omogućava”, istakao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Specifičnost projekata je što se objedinjuju socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo, navela je šefica odeljenja za dobro upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju Melina Papageorgiou. 

„Međusektorski timovi će se baviti značajnim društvenim problemima, od prevencije nasilnih oblika ponašanja među mladima, sprečavanja zloupotrebe droga, do ranih brakova, mentalnog zdravlja, poteškoća u razvoju, kao i digitalnim opismenjavanjem ranjivih društvenih grupa ”, navela je Papageorgiou.

Osim Zaječara, direktni korisnici podrške biće građani i građanke Babušnice, Bele Palanke, Bora, Bujanovca, Čajetine, Ćuprije, Dimitrovgrada, Ivanjice, Kragujevca, Kruševca, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Pirota, Smedereva, Surdulice, Užica, Vladičinog Hana, Vlasotinca i Vranja.

Program pruža i tehničku podršku organizacijama civilnog društva u jačanju njihovih kapaciteta za postupak licenciranja za buduće pružaoce usluga socijalne zaštite.

„Kroz mentorsku podršku biće sprovedena priprema svih potrebnih uslova, kao i izrada internih akata, kako bi udruženja pružala usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući, ličnog pratioca deteta”, navela je Nataša Ivanović, programska službenica za socijalnu uključenost. 

Događaju je prisustvovalo više od 40 predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava i drugih institucija uključenih u sprovođenje projekata. Više o podržanim projektima dostupno je na sajtu programa.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button