DruštvoVestiZaječar info

Počinje dezinfekcija svih ulica i sokaka u Zaječaru i svim gušće nastanjenim selima

Pored dosadašnje dezinfekcije grada, od strane četri javna komunalna preduzeća, pranjem i prskanjem ulica, trgova, tržnih centara, čitavih naselja od četvrtka će se, kako navodi gradonačelnik Zaječara i komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić, zahvaljujući pomoći u mehanizaciji, opremi i operaterima firme “Delta agrear”, početi i sa rasprašivanjem sredstva natrijum-hipohlorid (varikina) pomoću “atomizera” instaliranih na traktorima. Sredstvo su, kako navodi Ničić pripremila stručna lica zaječarskih javnih komunalnih preduzeća.

“Ovim ćemo pokušati da virus, ako ga ima, “ubijemo” i u česticama vazduha ali i na površinama i dvorištima. Visina i širina rasprašivanja biće oko osam metara”, objavšava Ničić i dodaje:

“Molimo sve građane, pošto ćemo zaprašiti bukvalno sve ulice i sokake u koje možemo ući, da u vreme zaprašivanja, od 17 sati do ponoći, kada vide da se vrši zaprašvanje, napuste svoja dvorišta i udalje se, dok se ono obavlja, 10 do 15 minuta, da ne bi direktno udisali ovo sredstvo”.

Dezinfekcija će se, prema Ničićevim rečima vršiti tokom većeg broja dana, odnosno dok čitav grad i gušće nastanjena sela ne budu potpuno dezinfikovana, a za tu akciju obezbeđeno je dezinficijenata za 200.000 litara rastvora.

On navodi i da će deo dezinfekcionog sredstva biti podeljen predsednicima, odnosno upravnicima stambenih zgrada radi postavljanja dezinfekcionih barijera na ulazima.

“Najveći doprinos ovoj akciji, pored svih naših javnih preduzeća, dalo je JKP “Vodovod” i ja im se od srca zahvaljujem”, dodaje Ničić.

Inače, stručnjaci navode da mogućnost preživljavanja virusa SARS CoV2 u  spoljnjoj sredini varira u zavisi od stepena zagađenosti sekretima (kapljicama respiratornog sekreta), spoljnje temperature i vlažnosti vazduha, te da zbog mogućnosti da se zadrži satima i danima u spoljnjoj sredini, potencijalno kontaminirane površine treba očistiti i dezinfikovati.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close