VestiZaječar info

Počela rekonstrukcija škole -Konačna odluka: Mlađi osnovci u matičnoj školi, stariji u OŠ Đura Jakšić

Učenici od 1. do 4. razreda i predškolska deca neće biti iseljena i ostaće u školi Hajduk Veljko dok se ona rekonstruiše, odlučeno je danas, dok će učenici od 5. do 8. razreda nastavu, narednih šest meseci, pohađati u školi “Đura Jakšić”, navela je direktorka ove škole Suzana Krstić na današnjoj konferenciji za novinare. Do takvog rešenja došlo se danas na predlog gradonačelnika Zaječara Boška Ničića nakon konačnog dogovora sa investitorom da se škola radi parcijalno.

Nastava u školi će se, prema rečima direktorke, kao i do sada, odvijati u dve smene, samo što će popodnevni časovi počinjati nešto ranije.

Otežavajuča je situacija, kako navodi direktorka, to što ovu školu čini samo jedna zgrada koja se sastoji od prizemlja i sprata. Ona se javno zahvalila i gradonačelniku i investitorima za koje je, kaže, sigurna da će ispoštovati dogovor, a na roditelje je apelovala da razgovaraju sa svojom decom da budu obazriva i poštuju pravila kako njihova bezbednost ne bi bila ugrožena.

Sa rekonstrukcijom se kreće od drugog sprata, a časovi u školi  biće tokom narednih šest meseci skraćeni na 35 minuta, dok će popodnevna nastava umesto od 13.30 počinjati od 11:30.

Po završetku rekonstrukcije učionica na spratu deca će biti preseljena u renovirani deo, a radovi će se zatim ivoditi u prizemlju.

Zbog preseljenja dece u druge škole u vreme otpočinjanja radova, prethodnih dana roditelji su najavili protest, a nekoliko učenika je ispisano.

„Žao mi je što određeni roditelji nisu imali strpljenja, pa su svoju decu ispisali iz škole. Do sada je ispisano svega 3-4 učenika, ali smatram da je to ishitreno urađeno”, rekla je Suzana Krstić.

Jelena Cekić, psiholog O.Š. “Hajduk Veljko“ smatra da su roditelji po pitanju rekonstrukcije škole u pojedinim segmentima reagovali preuranjeno i ističe da je rukovodstvo škole uvek bilo za kompromis.

“Nisu nas ni slušali, odnosno nisu želeli da čuju ono što imamo da kažemo. Dešavalo se da većina njih samo kritikuje bilo koje odluke, a zauzvrat nisu nudili nikakvo rešenje”, rekla je Jelena Cekić na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim što će biti renovirana školska zgrada, kako je podsetio Jugoslav Petrović, predsednik Školskog odbora O.Š. „Hajduk Veljko“, planom je predviđeno da u narednih šest meseci bude uređena i sportska hala, kao i školsko dvorište.

Gradonačelik Zaječara Boško Ničić navodi da je ovo pitanje potpuno ispolitizovano.

“Da, danas sam se i ja uključio, našli smo rešenje zajedno sa izvođačima radova, da deca ostanu, a da se rekonstruiše prvo gornji sprat”, potvrdio je Ničić novinarima i dodao:

“Mnogo je bitno da tih 250 miliona dinara iskoristimo, kad nam je neko već dao novac, da napravimo jednu savremenu, modernu, lepu školu, a šest meseci, ajde da kažem nekog mučenja za roditelje i decu starijih uzrasta, od petog do osmog razreda, će rezultirati time da će generacije i generacije pohađati modernu školu, obezbeđenu, školu koja ima ogradu, školu koja ima najsavremenija igrališta u gradu, koja ima video-nadzor, tako da će i roditelji moći  da prate šta se dešava u školi, i mnoge druge stvari”.

Osvrnuvši se na pojedina negodovanja roditelja zbog popodnevnog pohađanja nastave učenika starijih razreda u školi Đura Jakšić, Ničić je podsetio i da takvih primera ima i u Beogradu i širom Srbije.

“Postaje i u Beogradu škole gde deca idu po dva – tri  kilometra peške ili nekim javnim prevozom. Mi imamo u gradu besplatan javni prevoz. Da li će ga koristiti ili ne ja to ne znam, to je na onima koji žele da koriste ili ne koriste. Svi imaju pravo, posebno deca na besplatan javni prevoz”, rekao je Ničić i uputio apel roditeljima učenika niših razreda da decu upozore da ne “divljaju” po školi.

“To je ipak gradilište. Ono će biti potpuno obezbeđeno i biće i dežurnih nastavnika, ali roditelji treba da ukažu deci da ne smeju da prolaze ispod ograde, da ne lome ogradu, da je ne preskaču i da ne idu tamo gde je zabranjena zona. Kada su znali da dižu bunu bez ikakvog razloga, nadam se da će znati da edukuju svoju decu da vode računa i da idu koridorima, a ne tamo gde će građevinski radovi biti jasno obeleženi”, naveo je Ničić.

“Nećemo valjda svaki put kada nešto radimo praviti proteste”, rekao je Ničić osvrnuvši se i na rekonstrukciju srednjoškolskog centra koja je u planu, ali i na rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića.

“Kreće priča o tome kako će neko poseći  desetak – dvanaest stabala, od onih 60-ak, a ako ne posečemo to, neće moći da se radi, i onda se digne pobuna, a niko se ne pita koliko drveta sagori grad Zaječar i koliko ilegalno sagore oni koji se greju. Celu jednu planinu i šumu sagorimo, a onda se brinemo zbog desetak stabala i još se kaže da će biti posađeno novo drveće još više umesto tih 10 – 15 duž cele ulice, a mislim da je predviđeno preko 150 stabala da se posadi, ali se pronađe razlog da sve bude politika. Ako tako budemo radili Zaječar neće ličiti na grad i uništićemo sami sebe”, naveo je Ničić i zaključio:

“Na meni je da pronađem novac, da ponudim projekte, a na građanima je na kraju krajeva da odluče šta je dobro, a šta ne. Mi smo inače svake četvrte godine na testu. Uskoro će građani presuđivati ko je bio u pravu”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close