KulturaSokobanjaSokobanja lepsa strana SrbijeVesti

Milan Milićević iz Vinče pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“

Veliko finale jednog od najstarijih festivala u Srbiji, Prva harmonika Sokobanja, održano je od 12. do 14. avgusta, na centralnom gradskom trgu u Sokobanji.

Takmičari su se nadmetali u izvođenju kompozicija različitih žanrova u kategorijama, petlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori, seniori, duet harmonika za takmičare do 15 i duet harmonika za takmičare preko 15 godina.

Revijalni deo je održan na centralnom gradskom trgu, a prve večeri, nakon svečanog otvaranja, nastupio je prošlogodišnji sveukupni pobednik Miloš Teofilović sa svojim orkestrom. Potom je usledio i nastup orkestra Šabana Bajramovića „Crne mambe“.

Druge večeri nastupili su finalisti mlađih kategorija takmičara, nakon čega je usledio je i koncert pevačice Viki Miljković.

U kategoriji pionira najbolji su bili Jovan Petrović iz Požarevca, Željko Jevremović iz Dragoševca, Lazar Pumpalović iz Beograda i Veljko Jovanović iz Svilajnca, dok su u kategoriji starijih pionira najuspešniji bili Mario Milenković iz Beograda, Aleksandar Ranković iz Topole, Mateja Stanković iz Niša, Luka Repanović iz Beograda, Mladen Milošević iz Kruševca, Jovan Pajović iz Čačka i Filip Simanić iz Uba.

U kategoriji mladjih juniora nagradjeni su Milena Minić iz Žabara, Petar Marković iz Pukovca, Ilija Panajotović iz Niša, David Gligić iz Lazarevca, Stefan Lončar iz Raniluga i Aleksandar Marković iz Vlasotinca, dok su medju juniorima briljirali Boris Milić iz Grdelice i Danijel Miladinović iz Donje Brnjice.

Poslednjeg finalnog dana, nastupili su hramonikaši iz starijih takmičarskih kategorija, nakon čega je usledilo proglašenje sveukupnog pobednika i dodela priznanja. U revijalnom delu iste večeri na trgu, koncert je održala popularna folk pevačica Milica Pavlović.

Milan Milićević, Nemanja Mitrović, Dušan Komnenović iz Beograda i Srdjan Grahovac iz Novog Bečeja najbolji su u kategoriji seniora, dok su u duetu preko 15 godina starosti najbolji bili Miroljub i Miroslav Lukač iz Jasenovca kod Bele Crkve.

Sveukupni pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“ je Milan Milićević iz Vinče, kome je uručena glavna nagrada, harmonika Roland FR-8XbD Dallape V-Accordion.

Inače, tradicionalni, drugi po redu, od tri vašara koji se svake godine održavaju u Sokobanji biće održan 18. i 19. avgusta u centru Sokobanje i na vašaristu Podina.

I ove godine na preobraženjskom vašaru moći će da se kupi sve što je jednom domaćinstvu potrebno, ali i ono što nikada nikome ne treba. Biće tu svega od mekica, liciderskih srca, kafanskih pljeskavica i raznih specijaliteta, do varjača i baštenskih fontana.

Pa ko voli nek izvoli…

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close