KnjaževacKulturaSlobodno vremeVesti

Otvoren 58. Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu

KNJAŽEVAC JE 58. PUT DOMAĆIN FESTIVALA KULTURE MLADIH SRBIJE

Ovogodišnji program festivala počeo je sinoć, nastupom dvanestogodišnje Milje Stojanović koja je otpevala himnu festivala nakon čega je usledila projekcija kratkog filma o festivalu.

Film je prisutne na platou ispred Doma kulture na kratko vratio u šezdesete godine prošlog veka, pokrivajući  period od početka festivala iz vremena kada su se “pevali šlageri, rađali vokalno-instrumentalni sastavi, a rock n roll slušao sa vinil ploča” i podsetio koji su sve glumci, operske dive, rok grupe, folklorni ansambli, akademski horovi i simfonijski orkestri bili deo ove manifestacije.

Festival je ovorio predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. On je tom prilikom pozdravio prisutne ističući da se festival menjao kroz godine i  navodeći da bi bilo apsurdno organizovati festival na isti način kao pre pedeset godina (kada je on zapravo okupljao kulturno-umetnička društva iz okoline Knjaževca).

Prema njegovim rečima, iz godine u godinu Festival okuplja sve više ljudi, a raste interesovanje i za manje atraktinve sadržaje. Kako navodi reč je o najstarijem festivalu na Balkanu.

“Feistival kulture mladih u Knjaževcu karakterisalo je amatersko stvaralaštvo, ali on menja svoj karakter prateći trednove koji su aktuelni, a ne gubeći na kvalitetu”, naveo je Đokić.

O Festivalu govorio nam je dugogodišnji učesnik festivala, inače nastavnik muzičke škole Zoran Milenković. On je istakao kako se festival promenio mnogo za 58 godina. Podsetio je kako se nekad odvijao na malom prostoru sa skromnim ozvučenjem i osvetljenjem. Zoran ističe da revijalan deo koji okuplja estradne zvezde može smetati nekima, ali da je to neophodno s obizirom da i festival mora da se razvija poput mladih, odnosno pratiti kulturu mladih.

Festival će trajati do 31. jula, a organizatori najavlju bogat program i to prema sledećem rasporedu:

25. jul – Od 20 časova na trgu ispred Doma kulture održaće se “Detinjsto fest” i prvi festivaliski “family maskembal”, a od 21 program se seli na Gurgusovačku kulu gde su najavljeni od 21 sat i u ponoći nastupi dj-a dok je za 22 najavljen Severinin nastup.

26. jul – Od 20 časova ispred Doma kulture nastupiće mladi festivalci Knjaževca na manifestaciji “Talent no1”, zatim se program seli na Gurgusovačku kulu gde će nastupiti Neverne bebe od 22 časa. Pre i posle njihovog nastupa za muziku će biti zadužen didžej.

27. jul – Program će početi u 20 časova ispred Doma kluture, promocijom knjige prošlogodišnjeg pobednika Timočke lire nakon čega će od 21 na istom mestu biti održan kocert učenika muzičke škole. U revijalnom delu na Gurgusovakoj kuli najavljen je koncert Saše Matića, a pre od 21 i posle od 22 sata nastupuiće didžej.

28. jul – U maloj sali Doma kulture od 19 i 30 počinje međunarodna izložba radova mladih Mihaila Lišanina – Celje Slovenija nakon čega će od 20 časova ispred Doma kulture relizovati pesničko veče pod nazivom “Timočka lira 58. festival kulture mladih Srbije”.

29. jul – Na platou ispred Doma kulture sa početkom u 20 časova biće prikazan film za decu “mačka i miš”, nakon čega će, od 21, biti prikazan film “The silent mountain”

30. jul – Biće emitovana dva filma na platou ispred Doma kulture. Od 20 časova biće prikazan sinhornizovan film za decu “Miš detektiv” dok će zatim biti prikazan “Return to sender” od 21.

31. jul –  Na platou ispred Doma kulture biće prikazana dva filma. Sinhronizovani crtani film za decu “Povratak Sirene” biće emitovan od 20 časova dok će od 21 biti emitovan film “Ljubav i moda”

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button