DruštvoVestiZaječar info

Nešto novo o KOVIDU 19!

Za one koji vole više da znaju o KOVIDU 19, Srpska akademija nauka i umetnosti u Beogradu izdala je „Rečnik pojmova iz perioda epidemije KOVID 19“, čime je učinjen velik korak napred ka saznanju šta je KOVID 19, suštini bolesti i epidemije, kako se od bolesti čuvati i kako suzbijati epidemiju, kako se ponašati u periodu rehabiliticaje posle preležane bolesti i td. Neko će možda reći zašto se to nije dogodilo pre. Nije moglo, jer je trebalo da steknemo znanje i iskustvo tokom same epidemije. Drugo, nije ovo poslednja epidemija. Biće ih još u budućnosti. „Rečnik“ može da posluži za pripremu pojedinca, porodice i zajednice za nova iskušenja u borbi sa zaraznim bolestima.

Epidemija još traje, pa i „Rečnik“ nije završen, ali može biti od velike koristi kako zdravstvenim profesionalcima tako i pismenim laicima da povećaju svoja znanja o KOVIDU 19. Jer, epidemiju je moguće suzbiti samo znanjem, a pojmovi o KOVIDU 19 su ključevi znanja i pobede nad epidemijom.

U „Rečniku“ postoji 185 pojmova o KOVIDU 19. Ima se utisak da je neko žurio da, pre od svih, napiše „Rečnik“, kao i ja ovu priču o njemu. Zbog toga verovatno nema u rečniku pojam „Epidemiološka situacija“ koja je najpominjanija reč u vezi sa epidemijom, i prva u svakodenvnim izveštajima o njoj.

U „Rečniku“ nema ni pojam „infektolog“. Infektolog je lekar koji leči bolesnike obolele od zaraznih bolesti. Infektolozi su u ovoj epidemiji KOVIDA 19 bili naročito uposleni, a neki su izgubili živote u borbi sa korona virusima.

Hteo bih da vam skrenem pažnju na jedan pojam – „kovidiot“, posebno što još uvek imamo puno problema sa angažovanjem pojedinaca i suzbijanju epidemije. „KOVIDIOT“ dolazi od engleske reči covidiot. Ovaj pojam se često sreće u američkim medijima Njujork Tajmsu i Dejli Njuzu, a bilo ga je i u našim medijima. Srazmerno broju stanovništva, mnogo više se pominje u američkoj štampi nego u našoj, jer tamo ima više kovidiota nego kod nas.

KO JE KOVIDIOT?

KOVIDIOT je osoba koja se neprihvatljivo ponaša u zajdnici koju je zahvatila epidemija KOVID 19. To su osobe koje ne znaju ili ih nije briga za opasnost od zaraze, kašlju ili pljuju u lice starim osobama, ne veruju da KOVID 19 zaista postoji, ne nose maske, ne drže odstojanje, ne poklanjaju pažnju higijeni i dezinfekciji ruku, druže se u zatvorenom prostoru, organizuju žurke, demonstracije, sportske priredbe i ne poštuju protivepidemijske mere u najširem smislu reči.

Ali nije cilj ove priče da kritikuje pomenuti „Rečnik“. Naprotiv. Dobro bi bilo da čim pročitate ovu priču, odmah potražite na Interentu „Rečnik pojmova iz perioda epidemije „Kovid 19“, na adresi Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. A onda, prelistavajte i čitajte pomenuti materijal. Pored toga što sadrži pojmove i znanja o KOVIDU 19 u epidemiji, predstavlja i malu istorijsku čitanku o toku epidemije, virusima, korona bolesti, dijagnostikovanju i lečenju, radu zdravstvene službe i zdravstvenih radnika u borbi sa epidemijom, o toku epidemije, kolektivnom imunitetu, vakcinama i vakcinaciji, priče o našim poznatim lekarima i događajima.

U Rajcu, 8. juna 21. godine,

Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja/Rajačka narodna škola zdravlja

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button