VestiZaječar info

NEDELJA CRVENOG KRSTA U ZAJEČARU: Uručene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi -Najhumaniji Ljubiša Miljković

U okviru obeležavanja nedelje Crvenog krsta,  danas su u Zaječaru uručena priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi i volonterima Crvenog krsta, dok su najboljim autorima u okviru konkursa “Krv život znači”, uručene zahvalnice. Najhumaniji Zaječarac je Ljubiša Miljković, koji je do sada krv dao 102 puta.

„Voleo bih kada bi se u svakom od nas probudila ta humaost, i da mnogo više zajedno pomažemo ljudima kojima krv život znači”, naglasio je Miljković .

Ivanka Jović, predsednica Crvenog krsta u Zaječaru je na svečanosti istakla, da je pružanje pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, primarni cilj rada Crvenog krsta, ali da se tokom godine organizuju i mnogobrojne druge aktivnosti. Ona se zahvalila lokalnoj samoupravi na novim prostorijama, u kojima se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi.

“Treba prepoznati kad ljudima treba pružiti neku podršku, ako takođe možemo i da sprečimo da dođe do neke pojave koja i nije baš dobra, i to zovemo prevencijom. U ovom novom prostoru upravo želimo da radimo takve aktivnosti, želimo da predupredimo neke probleme, kod starih, mladih, dece, osoba sa invaliditetom. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo lokalnoj samoupravi koja nam je omogućila da ovde, u ovom prostoru, radimo tako nešto”, rekla je Jović.

U okviru obeležavanja nedelje Crvenog krsta, poseban dan je posvećen dobrovoljnom davalaštvu, koji se sutra, 11. maja obeležava širom sveta. Prema rečima Vladana Markovića, sekretara Crvenog krsta, Zaječar se nalazi pri samom vrhu lestvice, kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo u Srbiji.

“Najbitniji dan u nedelji Crvenog krsta je dan koji je namenjen dobrovoljnim davaocima krvi, zato smo danas i ovde. Moram da se zahvalim njima, jer smo veoma ponosni kada odemo sa strane, jer se uvek apostrofira značaj i način na koji mi to radimo. Uvek se naglašava koliko su Zaječarci humani, i predstavljamo primer kako treba sprovoditi akcije”, istakao je Marković i dodao:

“Zahvalio bih se najmlađima koji su učestvovali na konkursu “Krv život znači” i naučili koliko je to značajno. Takođe, značajno nam je što je obezbeđen prostor za akcije dobrovoljnog davanja krvi, jer smo do sada akcije organizovali na različitim mestima. Osim davalaštva, ovde će se sprovoditi i razne druge aktivnosti”.

Kako je na svečanosti istakla Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara, Grad je prepoznao rad Crevnog krsta, kao i njegovoj značaj u sprovođenju raznih humanitarnih akcija, posebno u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

“Ljudima koji daju krv treba se odati počast i svaka zahvalnost za ono što rade. Grad Zaječar je prepozno potrebu da ti ljudi imaju određeno mesto, koje će raditi u kontinuitetu, kada organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ovo je upravo to mesto. Grad Zaječar je prepoznao ono što Crveni krst radi i na koji način predstavlja sam grad, pa ćemo i u narednom periodu realizovati još jednu značajnu aktivnost, a to je otvaranje Kluba starih, gde će najstariji naši građani, moći da dođu, da se druže, razmenjuju iskustva. Ja pohvaljujem našu saradnju sa Crvenim krstom, a nadam se da će tako biti i u narednom periodu”, istakla je Milić.

Na svečanosti su uručene zahvalnice najboljim učesnicima konkursa “Krv život znači”, pa je tako od 1. do 4. razreda u konkurenciji likovnih radova, prvo mesto zauzela Anastasija Nikolić, drugo mesto je pripalo Milici Tošić, dok je treću poziciju zauzela Mila Durmić. U konkurenciji učesnika od  5. do 8. razreda, najbolja je bila Milja Panić, drugo mesto je zauzela Maja Cokić, dok je treće mesto zauzela Milica Simović.

U konkurenciji literarnih radova, od 1. do 4. razreda, prvo mesto je pripalo Milici Živković, dok je drugo mesto zauzela Galina Nikolić. U konkurenciji viših razreda najbolja je bila Jana Živković, dok je Aleksandar Živković, zauzeo drugu poziciju.

U saradnji sa Udruženjem osoba obolelih od cerebralne i dečije paralize organizovana je i radionica oslikavanja..


Prikaži više

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close