DruštvoKulturaVestiZaječar info

Nebojša Dugalić održao predavanje „Hrišćanska kultura danas“ u prepunoj Sabornoj crkvi u Zaječaru

Program sedmog Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru nastavljen je večeras gostovanjem poznatog glumca Nebojše Dugalića. On je u prepunoj Sabornoj crkvi održao predavanje na temu „Hrišćanska kultura danas“ podsećajući koliko su vera i kultura značajne za svakog čoveka i ističući da su ovakvi događaji, poput Festivala u Zaječaru, prilika da se otvore neke nove teme i neka nova pitanja.

„Ovakvi događaju su dragoceni, ne samo što će se videti nekakvi filmovi, održati neka predavanja, nego pre svega, mislim da je jako zdravo i spanosno, korisno da se pokrenu neke teme i postave neka pitanja, da nekako učinimo živim neke naše temeljne, duhovne, ljudske, egzistencijalne dileme vezane za temeljne pretpostavke postojanja, našu veru, našu kulturu“, rekao je Dugalić.

On je dodao da na ovakve teme nikada nije dovoljno govoriti i da je važno da svaki pojedinac nađe zdravo mesto u svemu onome što mu istorija donosi.

„Nikada nije dovoljno govoriti o tome jer svako novo vreme izrađa i neka nova pitanja i neke nove probleme i mi smo na neki način pozvani da nađemo neki novi jezik, novo snalaženje sa tim izazovima, da nađemo neko zdravo mesto u svemu onome što nam istorija donosi. Zato je divno videti ovoliko ljudi na ovakvu temu, na ovom mestu i to govori o tome da postoji interesovanje, ali je važno da neko inicira, da neko ponudi i neko uspostavi taj dijalog“, rekao je poznati filmski i pozorišni glumac, reditelj i profesor glume. 

Prisutni koji su bili zainteresovani, nakon predavanja postavljali su pitanja, a Dugalić je temeljno i strpljivo odgovarao, čime je nekoliko puta nagrađen gromkim aplauzom.

Nakon predavanja, u zaječarskom pozorištu, svečano je otvoren Festival duhovno-dokumentarnog filma.

Festival je otvorio episkop timočki Ilarion, nakon čega su prisutni mogli da pogledaju igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji”.

Predavnju i svečanom otvaranju Festivala duhovno-dokumentarnog filma, prethodila je projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji, priređena u Radul-begovom konaku.

Sutra, od 13.00 do 17.00 sati, u zaječarskom čardaku, u okviru Festivala duhovno-dokumentarnog filma, biće organizovana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji. Od 18.30, u porti Sabornog hrama, biće održana promocija knjige „Srbija na prvom mestu“ Dragoslava Bokana.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button