DruštvoKulturaZaječar info

Narodni muzej “Zaječar” se priključio akciji REKREACIJA UMETNIČKIH DELA

Zaječarski Muzej postao je deo globalne akcije REKREACIJA UMETNIČKIH DELA. Pokretač ove akcije je muzej “Geti” iz Los Anđelesa. Ideja je bila da se ljubitelji umetnosti ohrabre da se u svom domu maskiraju u umetnička remek-dela.

Kako je Narodni muzej u Zaječaru institucija složenog tipa koju čine odeljenja i zbirke iz različitih oblasti, ovogodišnje re-kreiranje Muzeja, nadahnuto trenutnom epidemiološkom situacijom izazvanom COVID-om 19, je odgovarilo izazovima.

“U karantinskoj kreativnoj igraonici igrali smo se umetničkim delima iz naših zbirki, počev od antičkih….”, navodi se na Facebook stranici Muzeja.

Urađena je re-kreacija sa dvema ženskim figurama na plaži, na taj način je učinjen privremeni prelazak iz oblasti arheologije na polje istorije umetnosti. Ležeća ženska figura zasnovana na prikazu sa kasnoantičkog reljefa “Usnula Arijadna” iz carske palate Feliks Romulijana (III-IV vek).

Sedeća figura ispred nje oblikovana je prema uzoru – bronzanoj statueti “Kupačica” Mihajla Tomića iz 1928. godine. Ove heroine su refleksija na sećanja na letnja uživanja: Arijadna – na mediteranska ostrva Krit i Naksos (na prvom je rođena a na drugo došla sa Tezejem i on je tu i ostavio); Kupačica je aluzija na bezbrižno uživanje kraj vode i na letnji mir.


Na reljefu iz carske palate Feliks Romulijana, na bloku od belog mermera, Arijadna je prikazana usnula, nakon što ju je Tezej napustio.
“Kupačica” vajara Mihajla Tomića izlivena u bronzi oslikava lepu mladu ženu koja uživa na suncu.

Ova dva umetnička dela iz Narodnog muzeja “Zaječar” deli veliki hronološki raspon a u re-kreiranoj sintezi, podstiču razmišljanja na temu leta 2020. godine koje se od dosadašnjih razlikuje zbog osetljive epidemiološke situacije izazvane koronom i po preventivnim merama koje nameće a koje nas sprečavaju da posetimo neko mediteransko ostrvo.

“Možda je autoru ovog sintetičkog prikaza, profesoru Goranu Janićijeviću, upravo to bilo na umu – da skrene pažnju na mogućnost „novog“ otkrivanja lepote odmaranja u samom gradu, smeštenom na ušću dvaju Timoka. Na taj način, novi kontekst umetničkih tekovina omogućava i novu perspektivu sagledavanja životne stvarnosti”, dodaje se u tekstu objavljenom na Facebook stranici Narodnog muzeja “Zaječar”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button