VestiZaječar info

Nakon 14 godina u Zaječaru ponovo EPIDURAL ZA BEZBOLAN POROĐAJ

NAKON 14 GODINA PAUZE, U ZAJEČARSKOM ZDRAVSTVENOM CENTRU OD OVE GODINE JE PONOVO MOGUĆE OBAVITI POROĐAJ U EPIDURALNOJ ANESTEZIJI. POSLEDNJI POROĐAJ U TOJ ZDRAVSTVENOJ USTANOVI OBAVLJEN JE 2005. GODINE KADA JE, ZBOG TEHNIČKIH I FINANSIJSKIH SREDSTAVA, CEO PROJEKAT PREKINUT. OD POČETKA GODINE, ISKUSAN TIM ZAJEČARSKIH GINEKOLOGA I ANESTEZIOLOGA PONOVO TRUDNICIMA MOŽE DA PONUDI “EPIDURAL”, KAO JEDNU OD METODA POROĐAJA, ALI JEDINU KOJA SE NAZIVA BEZBOLNOM.

Da li možete da zamislite majku koja se smeje dok se porađa? Nema bola, a sa uživanjem i radošću može da posmatra kako donosi novo živo biće na svet. To se može postići epiduralnom anestezijom, a za tu metodu se sve više trudnica u Srbiji, odlučuje. Od početka godine, od kada se i u zaječarskom Zdravstvenom centru ponovo sprovodi ova metoda, velika je zainteresovanost trudnica. Među prorodiljama je i Zaječarka Tijana Stojanović, koja je juče na svet donela Viktora.

“Prvi porođaj je bio pre 2,5 godine, tada je bila totalna anestezija, sada sam se odlučila za spinalnu, odnosno epiduralnu. Super je sve prošlo, pre 20-ak minuta sam izašla iz sale. Nisam imala nikakve bolove, samo su mi utrnute noge, videćemo kasnije. Pre porođaja sam imala razgovor sa doktorima, i evo, sve je proteklo u najboljem redu, beba se zove Viktor i ima 4,900 grama”, rekla nam je Tijana, nakon što je izašla iz operacione sale.

Lepa vest da se u zaječarskom Zdravstvenom centru ponovo radi “epidural” obradovala je sve trudnice. Poslednji put je ova metoda realizovana 2005. godine, kada je projekat obustavljen. Prema rečima doktora Dragoslava Kalinovića, načelnika Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar,  od početka godine je velika zainteresovanost za porođaj epiduralom, koji se realizuje sa stručnim timom anesteziologa.

“Porođaj u epiduralu je krenuo 2003. godine u Zaječaru. U dogovoru sa anesteziolozima napravili smo jednu ekipu koja je otišla u Ljubljanu, tačnije u Klinički centar, gde se tada veliki broj žena porađao u epiduralnoj analgezi, mnogo više nego u Beogradu. Tada je ekipa otišla da porazgovara sa tim anestezilozima, ginekolozima, kako bi tu metodu doneli u Zaječar. Krajem 2003. i tokom 2004. godine urađeno je oko 20-ak porođaja u epiduralu u Zaječaru. Sve žene su se tada porođale u epiduralnoj analgezi, dobro su se oproravljale i imaju lepa iskustva. 2005. godine je projekat zastusvljen, što zbog nekih tehničkih, što zbog finansijskih razloga. Naime, žene su trebale da kupuju taj set za epidural, i to je tako trajalo godinama. U međuvremenu je postala to standardna metoda, i u Beogradu, pa su naši anesteziolozi pristali da to radimo i u Zaječaru. Anesteziolozi su imali konsultaciju sa eminentnim stručnjacima iz Amerike, tako da je ove godine, ponovo uvedena ta procedura i u zaječarskom porodilištu. Procedura je takva, da prvo žena mora da se upozna sa tim kakav bezbolan porođaj možemo da joj pružimo, da uradi određene analize, da porazgovara sa anestezilogom. Epiduralna analgeza se uključuje u periodu dilatacije od 4 do 5 centimetara,  ne uključuje se sa prvim porođajnim bolovima. Od početka godine do sada je bilo zainteresovanih trudnica, koje su se porodile epiduralno. Trenutno je na odeljenju trećerotka, koja se sada porodila epiduralno”, rekao je Kalinović.

Nekada se ova metoda u porodilištima u Srbiji plaćala, ali sad je to besplatno za sve žene koje se odluče za “epidural”. Međutim, to ne znači da će sve porodilje dobiti tu uslugu. Anesteziolozi objašnjavaju da je veoma mali broj trudnica koje ne bi smele da prime epiduralnu anesteziju, i u tim slučajevima se ona ne radi.

“Ja sam nakon specijalizacije, išla na dopunsku edukaciju, specijalno za epidaralnu, sa ciljem da se radi bezbolni porođaj. Nakon određenog broja anestezija, edukovala sam se za bezbolni porođaj, to je išlo jako teško, jer su se ta znanja, u to vreme, u Beogradu, sebično čuvala, i usluge su se tada naplaćivale, pa nisam uspela da dobijem ta neka saznanja. Proceudara analgeza je uvedena tada ovde, ali nismo mogli da radimo sa trudnicama. Nakon toga, ekipa je otišla u Sloveniju, edukovala se i počelo je sa tim. Tada je to lepo zaživelo, ali i prekinulo. Pauza je trajala koliko je trajala, ali nedavno, u saradnji sa profesorom Ivanom Veličkovićem, koji radi u Bruklinu, sa njim smo se sreli na anesteziološkim sastancima, i krenuli u tu priču, jer je on stručnjak u oblasti ovog tipa anelgezije i radi na akušerskom odeljenju. On je nekoliko puta došao kod nas i ekipno smo radili. Mi ovde dajemo spinalnu i epiduralnu anesteziju, a mala je razlika u tehnici izvođenja. Sada porođaj epiduralno ide rutinski, žene su zadovoljne, sada ide ona najvažnija reklama za nas. One međusobo pričaju o tome kako je to bolje nego prethodni porođaj koji je protekao u carskom rezu ili u običnom porođaju, ali u drugoj vrsti anesteziije. Sva iskustva su dobra, i to je vrlo bitno”, istakla je Dragana Sotirović, anesteziolog ZC Zaječar i dodala:

“To je anestezija koja daje veliku sigurnost. U Americi, gde radi profesor Veličković, trudnica koja želi da ide u opštu anesteziju mora to da potpiše, jer ona nosi sa sobom veliki broj rizika po majku i plod. Ovo je bezbednija anestezija, pruža dobre uslove ginekolozima da obave carski rez ili porođaj, i bebe su vitalnije, svežije, kada se rode nakon ovih anestezija i procedura. Taj komentar nam je dragocen, od kolega pedijatra. Žena je tokom procedura budna, priča sa nama, raduje se tom trenutku, odmah po vađenju bebe ona čuje taj plač, damo joj bebu, može da je poljubi i sve to bude uzbuđujuće i veličanstveno. Možete da zamislite koliko je to majci važno, da nema bola, a može da proprati ceo porođaj. Na osnovu analiza vidimo da li ima nekih kontraindikacija, mi onda ne uradimo takvu vrstu anestezije, već primenjujemo opštu. To su specifične vrste bolosti koje nose rizike od krvarenje, u tom prostoru koji mi bockamo. To je ubod u leđa, nađe se to mesto i plasira lek, koji obezbeđuje dalje uslove obezboljavanja”.

Na ovaj način bezbolnog porođaja, trudnice bi trebalo da misle barem mesec dana pre termina, da bi mogle da prođu takozvanu anesteziološku ambulantu gde se obavljaju laboratorijske analize. Na osnovu toga se zaključuje da li žena može da primi epiduralnu anesteziju i tu se pacijentkinjama otklanjaju sve dileme u vezi sa ovom vrstom porođaja. Buduće majke o epidurali, informacije mogu dobiti i u Savetovalištu za trudnice, u okviru zaječarskog Zdravstvenog centra.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close