KulturaVestiZaječar info

Nadežda Petrović: Život kao ljubav na delu – Izložba i monodrama u Pozorišnom muzeju

U prepunom Pozorišnom muzeju u Zaječaru je, u okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, otvorena izložba autorke Dušanke Botunjac i izvedena monodrama Vesne Stanković u kojoj igra glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, pod zajedničkim nazivom „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“.

Istoričarka umetnosti Marija Simonović na početku programa je rekla da je od osnivanja Pozorišnog muzeja postojala želja da se u tom prostoru predstavi muzejski teatar kao predivna forma komukiacije sa muzejskom publikom i da se ta želja ostvarila danas zahvaljujući saradnji sa Muzejem Krajine i Kolom Srpskih sestara iz Negotina.

Autorka izložbe, diplomirana slikarka Dušanka Botunjac istakla je da su izložba i monodrama nastale u cilju obeleževanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara ali da je htela nešto drugačiji pristup od uobičajenog.

“Želela sam da Nadeždu Petrović predstavim, ne samo kao slikarku već i kao jednog od osnivača Kola srpskih sestara, kao  borca za ženska prava i velikog humanitarca. Kao ženu koja je pored svog obrazovanja, poznavanja nekoliko stranih jezika, slikarstva, fotografije, svoj život posvetila humanitarnom i patriotskom tako da  je i umrla u valjevskoj bolnici od posledica zaražavanja tifusom”, istakla je Botunjac.

Scenario za monodramu napisala je Vesna Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti, direktorka Muzeja Krajine i  predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu, koristeći arhivsku građu i izvlačeći ono što je suštinski bitno i zanimljivo.

“Monodrama je bazirana na  istorijskim podatcima ali ima tu i lirskih elemanata koji su bazirani na pismima koja je Nadežda Petrović pisala roditeljima i rodbini. Ima tu, naravno i umetničke slobode ali sve je u okviru njenog stvarnog života sa željom da se prikaže ta velika žena koja je život dala ne samo slikarstvu nego i Srbiji ”, rekla je autorka.

Kroz izložbu je monodramom vodila glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, koja je svojom izvedbom duboko ganula publiku. Rođena je Negotinka, a glumom se bavi od 2021. godine kada je završila master studije. Za svoju prvu monodramu kaže:

„I za ovu ulogu, kao i za ostale, pripremala sam se istraživanjem s tim što je ono mnogo veće i ozbiljnije s obzirom na to da se radi o stvarnoj ličnosti, ženi koja je prava heroina. Ovo je drugo izvođenje moje prve monodrame i oba puta je baš emotivno prihvaćena. Više volim kad imam partnera na sceni ali ovaj način kada se šeta kroz publiku i nema klasične rampe, nema scene nego smo svi jedno, dovodi do toga da se mešaju energije i oseća se bliskost”

Zvukom gitare izvedbu je pratitio Mateja Vojvodanović.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button