DruštvoVestiZaječar info

Na zaječarskom skveru proslavljeno Badnje veče

Svečano i u skladu sa običajima pravoslavlja, u Zaječaru se proslavlja Badnje veče i priprema za  najradosniji hrišćanski praznik Božić. U prisustvu velikog broja Zaječaraca na gradskom Trgu večeras je upaljen badnjak.

Pravoslavni vernici okupili su se u crkvi u popodnevnim časovima, odakle je, nakon prazničnog bdenija koje je počelo u 17.00 sati,  iz porte Sabornog hrama, nešto pre 18.00 sati, pošla svečana litija koja se kretala ulicom Nikole Pašića do Trga oslobođenja.

Na zaječarskom skveru, gde se okupio veliki broj građana, u prisustvu episkopa timočkog Ilariona, svog zaječarskog sveštenstva, gradonačelnika Boška Ničića i njegovih saradnika. usledilo je nalaganje badnjaka.

“Draga braćo i sestre, divno je videti vas u ovako velikom broju u ovaj svečani dan i ovaj svečani trenutak. Danas na mnogim društvenim mrežama i savremenim aplikacijama koje svi koristimo šalju se bezbrojne čestitke za Badnji dan i za Božič. Jedna od njih otprilike kazuje da je ovo jedini dan koji nema noći, nego da on osviće sa mnoštvo mira i ljubavi. Upravo je to poruka Anđeoske pesme koju su čuli pastiri u Vitlejemu”, istakao je obraćajući se prisutnima episkop timočki Ilarion.

U svojoj besedi, episkop je pozvao Zaječarce da i u naredne dane, nakon Božića, pisustvuju u što većem broju bogosluženjima i mole se za svoju braću, sveštenike, monaštvo, verni narod, episkope u Crnoj Gori.

“Nemamomo drugog načina, draga braćo i sestre, nemamom boljeg načina, nemamo silnijeg načina, da pomognemo tamo gde je pomoć potrebna, jer ako se mi saborno budemo molili Gospodu i presvetoj Bogorodici i svecima, svetom Vasiliju Ostroškom, Petru Cetinjskom i mnogim svetiteljima iz našeg roda i naše istorije, čije svete čudotvorne mošti počivaju na području Crne Gore i tamošnjim svetinjama, imaćemo najveću silu”, rekao je episkop Ilarion završivši svoju besedu radosnim božićnim pozdravom “Mir Božji –  Hristos se rodi”.

Gradonačelnik Boško Ničić pozvao je sugrađane da sutra, na Božić,  posete “Ulicu Božićnih radosti” u kojoj se po prvi put u našem gradu, priređuje prekrasan program, koji počinje u 7.oo ujutru i završava se u 19 sati.

“Izvedite svoju decu, dođite da se radujemo, da uživamo u Božiću, u božićnim radostima, a zatim, kada prođu slavlja, da se posvetimo poslovima i našem gradu”, pozvao je Ničić.
Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close