DruštvoNegotinNegotin u fokusu

MLADI U TURISTIČKOJ INDUSTRIJI: U Negotinu otvoren Savetodavni centar za omladinski turizam

Savetodavni centar za omladinski turizam otvoren je u Negotinu u okviru Završne konferencije projekta „Mladi u turističkoj industriji“ koji realizuje Udruženje “Srbija za mlade” u partnerstvu sa opštinom Negotin.

Završna konferencija projekta „Mladi u turističkoj industriji“

Savetodavni centar za omladinski turizam koji će mladima služiti za razvoj preduzetništva i edukaciju, opremljen je donacijom Evropske unije – računarima i nameštajem, projektorom i radnim materijalima kao deo projektnih aktivnosti.

Ova akcija je deo globalnog projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“, ukupne vrednosti 4,7 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sufinansira Vlada Republike Srbije.

Kako bi se mladima pružila šansa da u svojoj zemlji nauče sve što im je potrebno za uspešno pokretanje i vođenje održivog projekta iz oblasti turizma, u okviru ovog programa, koji je realizovan u opštinama Negotin, Bajina Bašta, Nova Varoš, Raška, Niš, Bač, Savski venac – Beograd i Bečej, organizovani su info dani kroz koje je prošlo 400 mladih, ali i treninzi i edukacije za oko 300  nezaposlenih, od kojih je bilo najmanje 40 odsto žena i 15 odsto pripadnika ugroženih grupa.

„Ovaj projekat je promocija samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Mladi su na našim info danima i treninzima imali priliku da slušaju predavanja od eminentnih stručnjaka iz oblasti turizma, koji su sa njima delili iskustva, znanja i ohrabrili su ih da pronađu svoju šansu upravo u turističkom sektoru bilo kroz zapošljavenje u nekoj firmi, bilo kroz pokretanje nekog inovativnog preduzetničkog poduhvata“, rekao je Tijago Fereira iz Udruženja „Srbija za mlade“.

Tijago Fereira, Udruženje „Srbija za mlade“

Prema njegovim rečima, projekat je nastojao da doprinese stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih u turističkoj industriji, kroz direktno uključivanje ciljnih grupa i podršku zainteresovanim stranama.

“U okviru samog projekta smo organizovali i prakse u hotelima, turističkim agencijama, neke od njih i dalje traju i siguran sam da su neki od tih mladih već počeli da primenjuju znanja koja su stekli”, rekao je u Negotinu Tijago Fereira i dodao da je Negotin turistima “generalno nepoznata destinacija iako ima mnogo potencijala i prirodnih bogatstva koja tek treba da se iskoriste u turizmu”.

promo

Kruna ovog projekta je otvaranje regionalnog Savetodavnog centra za omladinski turizam u Negotinu koji je smešten u prostorijama ovdašnjeg Centra za obrazovanje Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u zgradi nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a opremljen sredstvima iz projekta.

„U Savetodavnom centru za omladinski turizam će se organizovati edukacije. Ovde mladi imaju pristup svoj neophodnoj opremi za realizaciju svojih ideja. Ovde će dolaziti mentori iz organizacije „Srbija za mlade“ s vremena na vreme zajedno sa drugim stručnjacima iz oblasti turizma. Ovde ćemo organizovati edukacije  i bićemo uvek dostupni svima koji žele da nešto rade u turističkom smislu“, rekao je Fereira.

Inače, projekat koji je trajao 15 meseci, vredan je 200.100 evra. Sa 10 odsto sredstava učestvuje opština Negotin.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

“Razvoj i unapređenje ljudskih resursa je od suštinskog značaja za lokalni ekonomski razvoj i verujem da će pomoći mladima da svoju šansu pronađu upravo u sektoru turizma. O Negotinu će se mnogo više govoriti i kada kompleksi pivnica u Rajcu i Rogljevu budu rekonstruisani s obzirom da predstavljaju jedinstveni turistički biser, i samim tim biće potrebno da se što veći broj ljudi, posebno mladih iz ovog kraja aktivnije uključi u turističku industriju”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Aktivnosti su sprovedene u saradnji sa fakultetima, Nacionalnom službom za zapošljavanje, lokalnim opštinama, lokalnim centrima za socijalni rad i kancelarijama za mlade.

Završnoj konferenciji u Negotinu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Nacionalnog udruženja turističkih agencija u Srbiji (JUTA), Udruženja turističkih vodiča Srbije i Udruženja “Hores”.


Negotin u fokusu – Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button