BorDruštvoMladi kroje budućnost Bora

Bor prvi grad u Srbiji koji će deo sredstava izdvojiti za informisanje mladih

U cilju informisanja mladih i podsticanja kreiranja sadržaja za mlade, Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres” pokrenulo je projekat “ZA sadržaje za mlade”, a Grad Bor je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je podržala ovu inicijativu.

Protokol o saradnji između Grada Bora i PU „Lokal pres“ potpisan je u ponedeljak, 26. oktobra, u Skupštini grada Bora.

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa Grad Bor je za dve godine izdvojio 13,92 odsto sredstava za projekte koji su namenjeni informisanju mladih i koji se bave mladima, dok je prosek u 10 gradova i opština obuhvaćenih istraživanjem Lokal Presa 5,67 odsto.

„Ovo je prilika da kroz saradnju sa sektorom civilnog društva jačamo kapacitete naših mladih kako bi mogli da učestvuju u izveštavanju i pravljenju sadržaja za naše najmlađe sugrađane“, rekao je prilikom potpisivanja protokola gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Potpisivanjem protokola o saradnji Grad Bor se saglasio da ubuduće deo sredstava iz lokalnog budžeta nameni informisanju mladih, kako bi obezbedio kontinuitet u produkciji sadržaja za mlade.

„Saradnja sa Local presom i ovaj veliki projekat nam daje obavezu u narednom periodu, bez obzira na to što smo se i prethodnih godina institucionalno bavili mladima – od izrade Lokalnog akcionog plana za mlade, formiranja Doma omladine i rada Kancelarije za mlade“, naveo je Milikić.

PU “Lokal pres” će gradu pružiti podršku u kreiranju nepohodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena kroz lokalne budžete, tako i u obučavanju lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije. Pored toga, kroz različite radionice mladi iz Bora biće obuhvaćeni za kreiranje medijskih sadržaja, a nastavnici za unapređivanje medijske pismenosti mladih.

„Proteklih dana na našim radionicama bilo je desetak mladih Borana koji su iskazali svoju zainteresovanost da sarađuju i kreiraju sadržaje za mlade“, rekla je Snežana Milošević iz Poslovnog udruženja Lokal pres iznoseći podatak da je oko 19 odsto mladih ljudi otišlo iz Bora za osam godina i izražavajući zadovoljstvo zbog toga što je Grad Bor shvatio koliko je ovakva inicijativa važna. 

Zagovaračku inicijativu podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a projekat „ZA sadržaje za mlade“ sprovodi se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“  koji realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Bobana Obrenović


Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru i unapređenje odnosa mladih prema društvenoj zajednici. Projekat „Mladi kroje budućnost Bora“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button