DruštvoVestiZaječar info

Ministar Đerlek s direktorom RARIS-a o projektima razvoja istočne Srbije

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek sastao se danas u Zaječaru sa Vladanom Jeremićem, direktorom Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS).  Oni su razgovarali o projektima i aktivnostima ove agencije i saradnji koja bi osigurala održivi razvoj istočne Srbije.

Đerlek je istakao da je ravnomerni regionalni razvoj ključan za smanjenje razlika i uravnoteženje razvijenosti pojedinih delova Srbije i ocenio da istočna Srbija ima izuzetne potencijale za razvoj u različitim oblastima, pre svega turizmu i poljoprivredi, dodajući da je neophodno pronaći način kako bi oni bili maksimalno iskorišćeni u cilju unapređenja privrednog razvoja i boljeg života građana.

Predstavnici RARIS-a su detaljno upoznali Đerleka sa stanjem u regionu i predstavili nekoliko konkretnih predloga za aktivnosti koje će pomoći manje razvijenim regionima.

Jeremić je istakao da RARIS ima vodeću ulogu i u prekograničnoj saradnji sa više desetina realizovanih međunarodnih projekata.

Značajnu saradnju, kako je naveo direktor, Agencija je uspostavila i sa Industrijsko-hemijskim parkom u Prahovu, koji je važan pokretač razvoja ovog dela srpske privrede.

Jedna od aktivnosti RARIS-a, dodao je, fokusirana je na ruralni razvoj ovog regiona kroz praktične treninge i preporuke seoskim domaćinstvima i gazdinstvima koja se bavi turizmom.

On je istakao da region istočne Srbije privlači veliki broj turista, zahvaljujući arheološkom lokalitetu Lepenski vir, Staroj planini i Sokobanji, gde se beleži i preko milion noćenja godišnje.

Jeremić je istakao i značaj uvođenja digitalizacije muzejskim ustanovama, kako bi se unapredile turističke ponude ovog kraja.

Naveo je da je u poljoprivredi prioritetni zadatak uspostavljanje sistemske podrške poljoprivrednicima u sektoru stočarstva, koje u ovom delu Srbije ima određen potencijal, kroz različite vidove podsticajnih mera.

Tokom posete Zaječaru Đerlek je sa predstavnicima Agencije i direktorom Narodnog muzeja Vujadinom Miloševićem obišao ovu ustanovu kulture, kao i Radul-begov konak.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button