VestiZaječar info

Merkantilni kukuruz stigao u Lubnicu -Punkt obišli Aleksandar Bogićević i Boško Ničić

Akcija raspodele merkantilnog kukuruza poljoprivrednicima na području grada Zaječara, privršava se kraju. Danas je bespovratna pomoć države stigla u Lubnicu, a punkt za preuzimanje merkantilnog kukuruza obišli su Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede i prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić.

100 poljoprivrednika sa područja grada Zaječara, dobilo je 253 tone merkantilnog kukuruza, bespovratnu pomoć za prehranu mlečnih grla goveda. Danas je poslednji deo pomoći stigao u Lubnicu, a prema rečima Bojana Đespanovića (42), meštana tog zaječarskog sela, pomoć je uvek dobro došla.

„Ja imam 24 mlečne krave, čuvamo bikove, junice, teliće. Ova pomoć nam znači, kako da ne znači, ali za sada ne bih mogao da povećam ono čime se bavim jer osim tog posla, 21 godinu radim i u rudniku, a veliki je posao na gazdinstvu. Kada deca porastu i ukoliko žele da se bave time, možda i povećamo broj grla“, rekao je Đespanović.

Ova količina odobrena je na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za pružanje pomoći poljoprivrednicima.

„Kao Ministarstvo obezbedili smo pomoć za 12 hiljada gazdinstava, odnosno 26,5 hiljada tona merkantilnog kukuruza kao pomoć proizvođačima mleka. Zahvaljujem se svim lokalnim samoupravama koje su izašle u susret Ministarstvu, posebno u ovom kraju Srbije jer su na žalost sva skladišta u Vojvodini. Mi smo obezbedili kukuruz, ali je neko trebao da organizuje i dopremi ga do poljoprivrednika. Bitno je da naši poljoprivrednici budu zadovoljni i mi smo svi zajedno uspeli da obezbedimo pomoć, kako bi upravo oni bili zadovoljni. Pohvaljujem i to da na e-Agraru u Zeječaru radi od 10 do 15 ljudi. Poljoprivrednici dolaze, obavljaju posao, prijavljuju se za subvencije, tako da je čitav posao olakšan“, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Grad Zaječar je iz budžetske rezerve obezbedio preko dva miliona dinara, kako bi se kukuruz dopremio do krajnjih korisnika. Pre Lubince, raspodela kukuruza organizovana je i u Velikom Izvoru.

„Ovo je završetak raspodele merkantilnog kukuruza, 243 tone koliko je izvdojeno iz Robnih rezervi za zaječarske poljoprivrednike. Ove količine dosta znače našim poljoprivrednicima, lokalna samouprava je smogla snage da učestvuje i organizuje raspodelu kukuruza na ovaj način, da tako kažem „kulturna“ raspodela, jer poljoprivrednici kukuruz uzimaju u vrećama od 40 kilograma. Mislim da smo ovaj posao odlično uradili, zajedno sa svim saradnicima. Trudićemo se da sve ono što je potrebno našim poljoprivrednim proizvođačima obezbedimo, subvencionišemo“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ničić se osvrnuo i na prioritetne probleme zaječarskih sela.

„Prvi smo pokrenuli u Srbiji kupovinu kuća mladim bračnim parovima na selu i nama zaista treba obnova sela, kako bi se mladi ljudi vratili. I dalje su primedbe za putnu infrastrukturu i na tome moramo da radimo. I mi ćemo smoći snage, kao što su uradili u Boru, da obezbedimo mašinu u vrednosti od 450.000 evra, kojom ćemo srediti seoske puteve“, kazao je Ničić.

Podsetimo, na području Zaječarskog upravnog okruga 419 poljoprivrednih proizvođača dobiće 742.800 kilograma merkantilnog kukuruza.

Aleksandar Bogićević i gradonačelnik Zaječara obišli su i Gradsku upravu u kojoj se sprovodi proces uvođenja e-Agrar sistema i ovom prilikom izjavili da sve protiče u najboljem redu i da radnici lokalne samouprave zajedno sa radnicima poljoprivredne stručne službe „Agroznanje“ pružaju pomoć svakom poljoprivrednom proizvođaču prilikom uvođenja u novi informacioni sistem.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button