DruštvoRiznica moga kraja - SokobanjaSlobodno vremeSokobanjaVesti

LETO u Sokobanji – 100 dana za 100 događaja

Sokobanja ovog leta predstavlja izvrsno mesto za one koji žele idealnu destinaciju za savršen odmor. Lepota prirode i blagotvorno dejstvo klime, dopunjuju lekovite učinke banje ušuškane na jugoistoku Srbije, a brojni sadržaji, koje je pripremila Turistička organizacija Sokobanje, doprinose da turisti svih generacija – od mladih i porodica sa malom decom, do sredovečnih i onih u poznim godinama, dožive nezaboravno letovanje.


ZAŠTO JE SOKOBANJA PRAVI IZBOR

Na specifičnu klimu pažnju skreće i direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković, sa kojim smo razgovarali o letu u Sokobanji.

„Kad ste u Sokobanji imate taj benefit da su noći sveže i da je noću prijatno. Uveče ne možete da krenete u šorcu i majici, možete, ako se kući vratite do 21.00. Ako planirate duže da ostanete, da posetite neki klub, bašte kafića, restorana, moraće da ponesete nešto dugih rukava, jer su noći sveže zbog specifične klime i ruže vetrova koja se formira iznad Ozrena i Rtnja“, navodi Milenković i dodaje:

„Specifična klima, čist vazduh i ruža vetrova, koncentracija negativnih jona, ali pre svega ta neponovljiva raskošna priroda, i sve to skoncentrisano na jednom mestu, čine Sokobanju pravim izboro. Da bi ste imali jednu turističku destinaciju, da bi gradili tu turističku destinaciju, morate da imate makar jedan elemenat kontinentalnog mesta. Srbija je kontinentalna zemlja. Da imate ili lekovite izvore, ili da imate planinu, ili da imate atraktivnu reku, a Sokobanja ima sve. Ima četiri planine, ima dva jezera, ima reku Moravicu, najdužu tradiciju organizovanog turizma, što znači ima i ljudske resurse koji imaju bogato generacijsko iskustvo u turizmu, odličnu gastronomiju i prva je ekološka opština u našoj zemlji“.

Navodeći da je Sokobanja idealna destinacija za savršen odmor, direktor Turističke organizacije ističe:

„Možete da birate i ako ostanete 10 dana ne morate da ponovite ni jedan dan, svaki dan vam je drugačiji, svaki dan je poseban doživljaj“. 

SMEŠTAJNI KAPACITETI

Od svih vodećih destinacija u zemlji, Sokobanja je u prva četiri meseca ove godine zabeležila najviši rast, od čak 132 odsto, a krajem juna u ovoj banji je boravilo oko 12 hiljada gostiju.

„Iako je prošla godina po ukupnom prometu bila rekordna, mi mislimo da ćemo ove godine, zapravo sigurni smo, ako se se ništa vanredno ne desi, srušiti i postaviti novi rekord, a veoma je izgledno da Sokobanja završi kao destinacija sa najvišim turističkim prometom u zemlji u 2021.“, kaže Milenković.

Sokobanja, prema njegovim rečima, ima 14.500 ležajeva.

„To su maksimalni kapaciteti. Dakle, još ima mesta u banji, ali očekujemo ovih dana, sudeći prema već izvršenim rezervacijama, da ne bude baš sve, ali jedno 92, 93, 94 odsto kapaciteta popunjeno“, navodi Milenković za Magnum.

NE MANJKAJU TURISTIČKI SADRŽAJI

Akva park Sokobanja radi od 10.00 do 19.00 sati svakodnevno, i u dane vikenda i radnim danom. Svako ko ne želi takvo mesto, može da bira jedan od nekoliko spa i wellness centara.

„Najnoviji je na 1.300 kvadrata, sa dva zatvorena i jednim velikim otvorenim bazenom u hotelu Sunce, koji je jedan od najlepših hotela u jugoistočnoj Srbiji, a ako ne žele i tako fensi mesto mogu da odu na plaže reke Moravice koje su zaista izuzetne za kupanje u hladnoj vodi, koja će definitivno svakog rashladiti po ovim vrućinama“, kaže Ljubinko Milenković.

Ne manjkaju ni večernji sadržaji. U kompleksu otvorenih scena Vrelo, velikoj ili maloj, gde se dešavaju svake večeri ili pozorišne predstave ili muzički događaji, koncerti, nastupi folklornih društava, prethodnih dana održan je koncert Jelene Rozge, nastupi Sare Jo, folklornog ansambla Sveti Đorđe iz Beograda, muzičkog kvarteta Mystic Čelo… 

Banjsko kulturno leto traje 100 dana i ima 100 događaja, saznajemo od direktora Turističke organizacije Sokobanja, a jedna od manifestacija koja zaslužuje posebnu pažnju biće održana 14. jula.

„To su “Zlatne ruke” 38. po redu, nacionalni sabor u pripremanju starih jela, izložba starih zanata i ručnih radova. Najpopularnija te vrste u Srbiji. Već od 15. do 17. jula biće održan peti rock house festival “Green heart fest” koji će okupiti oko 15 izvođača na velikoj i maloj sceni, i naravno sledi najpoznatija manifestacija “Prva harmonika Srbije – Međunarodni festival Sokobanja 2021”. Trebalo je 58. po redu da se održi prošle godine, ali je, iz svima poznatih razloga, odložena za ovu godinu, od 12. do 14. avgusta“, naglašava Milenković. 

CENE

Cene smeštaja variraju u zavisnosti od kategorije, od vrste smeštaja i od pozicije.

„Ukoliko govorimo o privatnom smeštaju, imate mogućnost, na primer, čak i u prvoj kategoriji da iznajmite apartman za nekih 30 do 35 evra dnevno, a ukoliko je četvorokrevetni onda kad to podelite manje od 10 evra košta noćenje po jednom članu“, navodi Milenković i dodaje da gosti ne samo da dolaze u velikom broju, već tu ostaju da provode godišnji odmor.

„Sokobanja ima najviši prosek boravka u zemlji od svih destinacija, čak 5,2 noći se gosti ovde zadržavaju. Ne dolaze na dan ili dva, i zbog toga što imaju šta ovde da rade, kao što smo pričali na početku, ali i zbog toga što je cena pansiona pristupačna. Za 700-800 dinara možete da u bilo kom restoranu u Sokobanji sebi napravite slavski ručak, imate jelo po porudžbini, koje je izuzetno, ne samo što je količinski lepo, nego je izuzetno ukusno i pogotovo što se naši restorani snabdevaju namirnicama iz okruženja uglavnom sa teritorije naše opštine, tako da su to kvalitetne namirnice, sve je prirodno. To jedan stvarno izuzetan spektar ukusa, kad je u pitanju sokobanjska gastronomija“, s ponosom navodi prvi čovek Turističke organizacije Sokobanja i poziva sve koji to još uvek nisu učinili, da ovog leta posete Sokobanju i uvere se u verodostojnost njegovi reči.

Vidimo se u Sokobanji!


Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Riznica moga kraja – Sokobanja”. Projekat „Riznica moga kraja – Sokobanja“, sufinansiran je iz budžeta Opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button