VestiZaječar info

Labović u poseti Zaječaru: Grad bogat turističkim potencijalima -Ničić: Nedostaju hotelski kapaciteti

Dirеktorka Turističkе organizacijе Srbijе Marija Labović posetila je danas Zaječar i sa gradonečelnikom Boškom Ničićem razgovarala o unapređenju turističke ponude ovog grada, koji, kako je rekla, obiluje kako prirodnim lepotama tako i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem.

Labović je nakon sastanka istakla da potencijale koje grad Zaječar ima treba još više iskoristiti i približiti potencijalnim turistima.

„Cilj današnjeg sastanka je da vidimo kako možemo dodatno da pozicioniramo Zaječar na turističkoj mapi Srbije kroz još intenzivnije promotivne aktivnosti jer je važno da promovišemo turistima ono što imamo, a Zaječar je u tom smislu bogat sadržajem, a na prvom mestu kulturno-istorijskim spomenicima odnosno lokalitetima. Nema puno gradova u Srbiji koji mogu da se pohvale da imaju lokalitet koji se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine. Takođe, Zaječar ima potencijal koji se odnosi na banjski i zdravstveni turizam“, rekla je Labović.

Ona je napomenula značaj velikog broja kulturnih događaja, među kojima su Gitarijada i Zoranovi dani koji se nalaze na listi ponuda na sajtu Turističke organizacije Srbije.

„Moramo dodatno da skrenemo pažnju na to koliko ovde ima potencijala za dalji razvoj kako bismo na taj način i privukli dodatne investitore da prepoznaju svoju priliku i da se odluče da investiraju upravo ovde“, rezimirala je Labović današnju posetu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je, razgovarajući o turističkim potencijalima grada napomenuo, da je veliki problem što u ovom trenutku nema dovoljno hotelskih kapaciteta i da su oni, uglavnom popunjeni sa 100 odsto.

„Moramo poraditi na tome da što pre pronađemo investitore. Mi kao grad imamo predviđene tri lokacije, a nadamo se da će se naći neko da kupi Gamzigradsku banju u stečaju, jer to nije u domenu grada. Shodno tome što smo mi uradili u okviru prostornog plana, počeće i investiranje u banju u Nikoličevu“, rekao je Ničić.

On je napomenuo da je u planu izgradnja parka svih 17 rimskih imperatora, na teritorije Srbije, na 5,5 hektara površine ispred novog stadiona na Kraljevici. Takođe, tokom sastanka je bilo reči i o Muzeju rokenrola, koji Zaječar, prema Ničićevim rečima treba da ima zbog tradicije.

„Privodi se kraju projekat koji je u startu bio loš, a koji smo nasledili, a to je izgradnja bungalova na Kraljevici, gde ima 50 i nešto smeštajnih kapaciteta. Sada smo ponovo dobili novac iz fondova Evropske unije i privodi se kraju taj projekat“, rekao je Ničić.

Na sastanku je rečeno da je u planu, da se u narednom periodu posebna pažnja posveti manastiru Suvodol, koji se nalazi u neposrednoj blizini zaječarskog sela Selačka, kao i manastiru Svetog Petra i Pavla u Grlištu.

„Radimo na tome da se uradi potpuna rekonstrukcija puta do Suvodola, a takođe ćemo finansirati radove kako bi se sredio onaj kameni bedem kod brane, koje je usko grlo, da bi se otišlo do manastira Svetog Petra i Pavla i da asfaltiramo ostatak puta. Iduće godine videćemo sa Eprhijom da dogovorimo obnovu konaka koji su uništeni u okviru ovog manastira“, napomenuo je Ničić.

Kako se čulo još na sastanku, Tursitička organizacija Srbije će i u narednom periodu nastaviti da, zajedno sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, još intenzivnije radi na promotivnim aktivnostima Grada, ali i organizovanju studijskih poseta, dovođenju inostranih novinara.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button