BorDruštvoVesti

KOJI SU GORUĆI PROBLEMI MLADIH U BORU? Razgovor sa Nikolom Pešićem iz Kancelarije za mlade

Problemi i iz njih izvedene potrebe i interesi mladih, ključna su tema oko koje se formiraju i realizuju omladinske politike. Istražiovanja koja su rađena u poslednjih 10 godina pokazuju, da se nezaposlenost i ekonomski problemi i dalje vide kao najveći gorući problemi omladine kako u celoj Srbiji, tako i u Boru.  Kancelarija za mlade u tom gradu, koja se nalazi u Domu omladine, od početka godine ralizovala je mnogobrojne aktivnosti u cilju poboljšanja života mladih u Boru, a naredne godine se očekuje i realizacija projekta “Zapošljavanje mladih”.

“Kancelarija za mlade je institucija koja se bave mladima i ona je zadužena za sprovođenje omladinske politike. Ona je deo  Gradske uprave i brine o mladima, osim većnika za mlade. Ove godine sproveli smo program edukacije bezbednosti mladih na internetu, program bezbednost mladih u saobraćaju, bezbednost mladih od vršnjačkog nasilja. Takođe, učestvovali smo kao Kancelarija za mlade u projektu “Matura” koji se sprovodi na nivou cela Republike Srbije, i moram da napomenem da mi imamo dobru saradnju sa Policijskom upravu u Boru”, rekao je Nikola Pešić koordinator Kancelarije za mlade u Boru i objasnio:

“Ono što dalje u planu jeste sprovođenje projekta profesionalne orijentacije, a to ustvari znači da se mladima pomaže kroz realne susrete, tačnije susrete sa zanimanjima i saradnja sa lokalnim privrednicima, da oni negde dalje mogu da se orijentišu čime želi da se bave kasnije u životu i da imaju direktan susret sa tom firmom, sa tom institucijum u kojoj bi eventualno mogli da rade. U planu je Ekološki kamp, što znači da mlade želimo da vratimo u prirodu, a takođe tokom leta sprovodimo omladinske programe, obeležavamo i 12. avgust Međunarodni dan mladih. Organizovaćemo i omladinsko leto koje traje nedelju dana, i tada ćemo realizovati razna takmičenja za mlade, predavanja i edukacije. Relaizovaćemo ekološku akciju prikupljanja smeća. Sledeće godine nam je u planu da relaizujemo program “Zapošljavanje mladih”, aplicirali smo kod Ministarstva omladine i sporta. Jedan od glavnih problema je zapošljavanje mladh, zatim mladi nisu obavešteni kome da se žale ako imaju problem, problem vršnjačkog nailja je takođe zastupljen, to su gorući problemi”.

Intervju sa Nikolom Pešićem možete pogledati u vide-u:

 

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu.
Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button