KulturaSlobodno vremeZaječar info

Knjige – dragoceni saputnici u danima (samo)izolacije

Saša Jelenković, književnik i urednik kulturnih programa u Matičnoj biblioteci ‘’Svetozar Marković’’ preporučuje knjige koje će vam biti dragoceni saputnici u danima (samo)izolacije.

Dragi prijatelji, pokušaću u narednim danima i nedeljama da podelim sa vama svoje čitalačko iskustvo i preporučim vam knjige koje smatram vrhunskim delima svetske i domaće literature.

Neka vam ove knjige otvore nepoznate i drugačije horizonte.

Ruska fantastična priča”, antologija priča ruskih autora.

C:\Users\Sasa\Desktop\rusi.jpgOva zbirka sačinjena je od niza reprezentativnih pripovedaka ruskih klasika zato što je u ruskoj književnosti bilo malo reprezentativnih fantastičnih romana a više fantastičnih pripovedaka. Prema rečima sastavljača ove knjige, prevodioca Petra Vujičića, ova knjiga nema za cilj da bude iscrpan i svestran zbornik, već je koncipirana kao ‘’knjiga za čitanje’’, pod čime on podrazumeva uživanje u literarnim ostvarenjima klasika ruske književnosti kao što su: Puškin, Gogolj, Brjusov, Turgenjev.

 

 

 

“Kolos iz Marusija”, Henri Miler.

C:\Users\Sasa\Desktop\miler.jpgIzvanredan roman-putopis jednog od najčitanijih američkih pisaca XX veka. Miler opisuje svoja putovanja po Grčkoj, godine 1940. uoči Drugog svetskog rata. U Grčku je otišao na poziv Lorensa Darela, i tamo upoznao grčke pesnike, pisce, slikare, uživao u noćnom životu u atinskim krčmama, istraživao Peloponez i otkrio magiju Krita. Našavši se u duhovnoj krizi, i svestan da je čovečanstvo na pragu strašnog rata, Miler je u grčkoj otkrio svoj svet sunca i svetlosti i utehe pred svakodnevnim strahotama. Miler je ovu knjigu koja govori o putovanju koje mu je preobrazilo život, smatrao svojim najboljim književnim delom.

 

“Lečenje Šopenhauerom”, Irvin D. Jalom. 

C:\Users\Sasa\Desktop\jalom.jpgIrvin Jalom je američki psihijatar i profesor na univerzitetu. Javnosti je, ipak, poznatiji kao pisac. Pored stručne literature, napisao je desetak romana, među kojima su najpoznatiji „Kad je Niče plakao“ (1992) i „Lečenje Šopenhauerom“ (2005). Ovaj roman je romaneskni prikaz funkcionisanja grupne terapije, isprepleten sa biografijom jednog od najpoznatijih filozofa 19. veka, Artura Šopenhauera. Jalom nam predstavlja sliku grupne terapije kroz koju vešti psihoanalitičar vodi učesnike i ohrabruje ih da ne posustanu. Ova knjiga je u nekim momentima nalik na Platonovu ”Gozbu”, i Jalom uspeva da svojim junacima omogući pronalaženje njihovog identiteta, kako bi se svi suočili sa skrivenim delovima svojih ličnosti.

 

 

”San o ljubavi i smrti”, Filip David.

C:\Users\Sasa\Desktop\david.jpgDavidov roman sastavljen je od dva romana, od kojih prvi – ‘’Kratak roman o ljubavi’’ govori o mladom i učenom Jakovu koji traga za ženom koja ga je opčinila, prolazeći kroz tamne svetove duž čitave Evrope sve do Zemuna, gde će se konačno, ritualno, u posmrtnom venčanju, sjediniti sa svojom verenicom. Drugi roman – ‘’Kratak roman o umiranju’’ govori o Eriku Vajsu, autističnom dečaku koji poseduje telekinetičke sposobnosti. Jedino društvo koje Erik ima jeste tajanstveni glas u njegovoj glavi koji ga teši da će na kraju sve biti u najboljem redu.

 

 

 

 ‘’Jorgovan uvek cveta posle zime’’, Marta Hol Keli. 

Uzbudljiva priča o tri žene čiji se životi prepliću nakon dolaska u logor Ravensbrik, užasni nacistički koncentracioni logor za žene.

C:\Users\Sasa\Desktop\jorgovan.jpg

S obzirom da je vaša i naša Biblioteka, na žalost, zatvorena za rad sa korisnicima u danima vanrednog stanja, sa zadovoljstvom vam preporučujem link za skidanje knjiga u elektronskom formatu.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close